Kawan-Kawan ^^

Monday, May 21, 2012

prioritize

Assalammualaikum wbt and sejahtera.

At the moment when i am writing this,
seriously rasa badan macam tak sedap..

Rasa mcam lesu and all.

Kadang-kadang tu fikir,
"betul ke ni apa kau buat?"

Study-study, tapi result cukup-cukup makan.
Siapa tak nak result gempak.
Siapa tak nak score.
Siapa tak nak study gempak selalu.

Study hard. tapi still belum menyebelahi.
"kau banyak sangat pressure ni zai, aku rasa kau kena kurangkan sikit."
nasihat one of my fren.
Thanks =)

Tu belum kira yang cakap dah makin kurus ke apa.
haisy.

berbeza masa rowing dulu.
and upper form.

me (3 from left : middle row)


Tapi kenapa orang lain boleh buat?
Dia lain.
Apa yang lain?
Entah.

Meski sesibuk mana bertugas sesibuk mana bertugas sekali pun.
Still tak boleh lawan yang ni.
Rasullullah SAW jauh lebih sibuk sebagai seorang Rasul,
panglima perang, pentadbir negara Islam Madinah, imam, qhadi, pemimpin rumah tangga
dan sebagainya.
Namun Bagindalah yang paling mengingati Allah SWT.

Nak cakap apa?
Itu Rasullullah.
Kau tu siapa..
macam tu??

Tak kan nak cakap macam tu.

Habis tu kenapa kita kena jadikan Rasullullah as role model?
Kalau tak mampu buat even sikit.

At least we can do something else.
Or menyerupai. I do believe I can.

Tapi jangan sampai too aggressive and i do understand.
macam yang Rasullullah bagitau yang.

Dia juga berpuasa, tapi dia juga berbuka and all.
Ingat tak?

Boleh sahaja kalau ana nak study sepanjang masa.
Kurung diri dalam bilik.
Buat tak tahu hal dunia luar.
Pergi enjoy.
Balik, study, enjoy, tido, makan, solat.

Alhamdulillah solat. kalau tak?

Kalau pikir-pikir balik.
seriously, tipu la kalau tak score.
kalau dah hari-hari duduk terperap je..
kan? supposed to be score lah.

Tapi masa nak study specialist nanti?
Masa tu tak kan belum kahwin kot?
*hahaha..gatal gila*

tapi serious. mesti dah kahwin.
Tak kan nak study je sepanjang masa.?

Mana commitment kerja?
Macam mana kalau isteri pregnant?
Macam mana kalau anak nak suruh luangkan masa?
Macam mana kalau isteri ada kerja/on-call etc?
Macam mana kalau isteri merajuk? =P haha

"lantak la ayang, abang nak study. Macam tu?"
not me la kot..muahaha =p

betul. all come with commitment.

So, betullah, kita seharusnya membenci sesuatu jawatan/pangkat tu, but once dah dapat,
amanah tu kena laksanakan sebaik mungkin.

Penat sekarang hopefully will give us benefit next in the future.
InsyaAllah

Must learn how to prioritize i think =)






6 comments:

Rooftopers said...

like! =)

tiqa said...

just follow the path..ad je docto yg berkeluarga..bkn takde..msti ad care dy uruskan kan..haha..ckp cm pndi je ak.huhhu

nurul.iman said...

gambar tu..sama je zai takde beza pun. -.-' ehe.

Muhammad Zaiasraf bin Zainurin said...

rooftopers : tq :)

tiqa : ouh ni act crita pasal tgjawab skrang..cuma kahwin tu just contoh akan datang je. =)

iman : kak, click kat pic tu..ada beza..kalau xde buat. anggap je la ada =)

sakinah zaini said...

salam..
zai,semua org dh tertulis rezeki mereka..mungkin kita perlu usaha banyak untuk mencapai tahap macam diaorg..teruskan berusaha,tp jgn sampai stress.. n_n

Muhammad Zaiasraf bin Zainurin said...

saudaraku : insyaAllah..thanks 4 da advice =)