Kawan-Kawan ^^

Sunday, December 16, 2012

Remaja

Assalammualaikum wbt.

"Macam mana enta? Enta ok ke tak pegang jawatan MPP ni? study ok? boleh la kan manage time apa semua?"

Senyum.
Untung saya ada senior yang ambil berat dan concern.
Share pengalaman dan tips-tips study. Kagum.

Kata-kata paling menusuk ialah.

"Enta kena ingat, jalan dakwah ini bukan mudah. Require kita untuk korban macam-macam benda. Tanggungjawab lain juga. Tapi untuk student, kita ada priority lain jugak. Which is study."

"Enta kena ingat kalau kita aktif dakwah apa semua, study kita kena hebat jugak. Nanti akan menimbulkan fitnah. So, boleh ke dakwah dalam masa yang sama jadi hebat in study?"

Fitnah yang dimaksudkan ialah kalau kita aktif dengan dakwah, lepas tu result teruk.
Mesti orang kata macam-macam.

Jadi, kalau nak jadi pandai, still have to study.
Study pun satu ibadah jugak. Bahagikan masa untuk "beribadah"

Saya kagum sebab dalam busy-busy dia.
Pergi program sana-sini.
Bila pergi program mana-mana, mesti ada orang tanya pasal dia. Mesti ada orang kenal. uish.
Dan dia tak reseat even 1 module pun masa Tahun 2. Macam mana dia buat?

Saya pernah tanya pada seorang akhi semasa beliau menyampaikan perkongsian berkenaan dakwah campus. Beliau menceritakan bagaimana beliau berkorban dengan komitmen masa dan sebagainya.

Jadi saya tanya. "Akh, macam mana nak betul-betul dapat bahagikan masa, buat banyak benda macam akhi? Despite belajar perubatan ni."
(akhi ni pelajar jurusan apa saya dah lupa. maaf.)

Dia senyum.
"Masa ana jadi naqib di USM pun ana kena sabar dengan ikhwah yang belajar jurusan macam pharmacy dan sebagainya ni"

Dia cakap, bagi pelajar perubatan, kita kena monitor betul-betul komitmen masa untuk belajar dan aktiviti lain. Dan bagi naqib sendiri pun kena faham dengan komitmen masa pelajar jurusan perubatan ni. Tapi dia cakap, walau sesibuk mana sekalipun, cuba cari masa untuk usrah, program, dan aktiviti-aktiviti lain.

Haisy. malu dekat diri sendiri. -.- SANGAT-SANGAT

Kadang-kadang tu macam tak serius.

Apabila berbicara tentang tanggungjawab dan kesirusan dalam hidup, maka jawapan-jawapan seperti
"Aku ni baru 18 tahun, muda lagilah."
"La, aku ni baru 20 tahun."

"Muhammad al-Fateh menwan Konsantinopel pada umur 21, aku hanya setahun sahaja lagi untuk menyainginya."

-Petikan Majalah JOM Isu 09 ms21-

Setahun lagi 21.
Tak adalah setahun lagi, sebab sekarang pun dah masuk bulan 12.
Kalau di kira dari segi tahun, tahun 2013, umur 21.

Ramai yang kata, "enjoy masa medical school ni, kalau tak menyesal nanti."
Apa takrifan "enjoy" bagi anda?

Tengok wayang? Couple? Lepak-lepak? Video games?

Erm. Bukan primitif cakap tak boleh. Boleh. Cuma there are limits.

Memanglah kita tak mampu nak jadi macam Sultan Muhammad al-Fateh dan lain-lain. Tapi at least, kita boleh build up sedikit demi sedikit kematangan, sirius, bersungguh-sungguh dalam study dan ibadah.

Khamis lalu, sewaktu Malaysia melawan Thailand,
saya dan beberapa orang rakan tak pergi tengok. Hanya tengok update di Facebook.
Sebab ada ajakan daripada teman yang kini telah meninggalkan kami sebab telah tamat program.

dah rindu akhi Julsan =(


Jadi saya ikut.
Program Kuliah bersama Dr Asri.
Semasa kami sampai.

Terdengar dia kata. "Saya kagum dengan pemuda sekarang, sebab ramai yang berminat dengan ilmu agama."

"Kalau kita jumpa remaja yang taat perintah Allah dan tak melakukan dosa besar pada zaman sekarang ni, kira remaja yang hebatlah." katanya lagi.

Hebatkah anda? Hebatkah saya? muhasabah balik diri. malu dibuatnya.

Dan semasa malam tu, perkongsian banyak berkisar tentang Abu Ubaidah al-Jarrah.
Pemuda Islam yang hebat jugak. :)

Saya suka ulang-ulang lagu ni sebelum study.

Tu dulu perkongsian setakat ini. Semoga kita terus berusaha menjadi remaja Islam yang hebat sementara masih ada sisa-sisa usia remaja ni. MASA REMAJA =')


Tuesday, December 4, 2012

Medical Student, Bebanan Kerja dan Tanggungjawab.

Assalammualaikum wbt..

Bertemu kembali..Wah, lama betul tak menjenguh ke blog tercinta ni.
Cinta hati ke berapa eh blog ni? Entah la. Banyak sangat. Banyak sangat cinta
benda2 dunia ni.. -.-

Erm. Bukan cinta lah kot blog ni. Tapi sayang..
Beza ke? Ah..tak tau.

sthethoscope saya colour ni =p


Dulu rasanya saya pernah cakap yang life sebagai medical student ni tak busy.
Yup. Memang tak busy sebenarnya. Tapi sering di busy-busykan! Kami terpaksa membuat research
yang related with maths and statistic dan dalam masa yang sama kami diberikan tekanan untuk
membuat pembentangan regarding topics yang bukan ada dalam module core sistem perubatan tahun 2.
Kami terpaksa melakukan ini semua dalam tekanan exam yang datang bertali arus! Sebenarnya boleh manage, tapi banyak benda yang membuatkan kami perlu lebih berhati-hati dalam
membuat keputusan untuk enjoy dan sebagainya.

Tapi lecturer cakap ada benefit dia.
Begitu juga kami dahulu kena ikuti kelas keusahawanan.
Apa benefit dia. InsyaAllah ada kegunaan pada masa akan datang.

Ramai yang cakap, medical student kat Malaysia ni belajar lagi banyak.
Hurm betul lah tu kot. Cuti pun sikit.

Tapi kalau boleh manage, still boleh je nak pergi tengok wayang,
pergi Melancong sekali sekala. Senang cerita, mesti ada punya masa free.

Dulu saya pernah mintak consult daripada lecturer,
"macam mana nak nak undergoes medical school smoothly?"

Then dia cakap, dia bahagikan life dia kepada tiga.
First 30 years- Study, study, study.
Next 10/20 years-Kumpul duit.
What left -Enjoy.

Fikir-fikir balik. Best ke kalau macam tu?
Entah la. Saya pun tak tahu.
Tapi kata hati kuat mengatakan, saya bukan orang macam tu.

Urusan dakwah bagaimana?
Urusan ummah bagaimana?

Saya rasa now masa muda ni lah peluang terbuka untuk develop
Semua potential diri yang ada dalam diri. Kena lebih optimis.

Sekarang saya telah di amanahkan oleh senior untuk masuk bertanding
Sebagai wakil MPP (Majlis Perwakilan Pelajar) Campus
Ini adalah sebagai wakil untuk pelajar perubatan MD UKM di campus Penang,
dan sebagai wakil MPP bagi Islamic Student Association. Bagi memastikan suara
pelajar Islam dan kebajikan Islam campus terjaga dan InsyaAllah ada benefit
untuk saya juga suatu hari nanti, saya memutuskan untuk bersetuju menyertai pilihan raya
campus.

Saya tidak bercadang untuk memegang sebarang jawatan semasa tahun 2 sebenarnya.
Sebab nak focus study dan relax.

Tapi,setelah amanah diberi dan kepercayaan diberikan, insyaAllah saya akan cuba sebaik mungkin.

Daripada Abdul Rahman bin Samurah r.a bahawa Rasulullah SAW bersabda kepadanya :”Wahai Abdul Rahman bin Samurah Jangan engkau meminta jawatan pemimpin . Sebab jika ia diserahkan kepadamu kerana permintaanmu maka ia akan diserahkan bulat –bulat kepadamu .Sebaliknya jika ia diserahkan kepadamu tanpa permintaanmu maka engkau akan diberikan pertolongan dalam melaksanakan tugasmu . (Hadis riwayat Al-Bukhari dan Muslim).
Keterangan mengenai perawai Hadis.Hadis ini diriwayatkan oleh Al-Bukhari dan Muslim daripada Abdul Rahman bin Samurah r.a seorang sahabat Rasulullah SAW.

Saya sudah pun melalui memegang jawatan sebagai Presiden Batch pada Tahun 1 Perubatan.
Dan saya sedar bahawa memang jawatan itu bukanlah suatu kemegahan, tetapi adalah 
beban dan amanah.

Moga Allah memberikan bantuan dan kekuatan.

Sekarang, Tahun 2,
banyak benda yang perlu saya korbankan,
Antaranya, tak lagi bermain video games macam Dota dan sebagainya,
Tak ada lagi masa nak jalan-jalan bila habis exam sangat,
Tak ada lagi masa nak enjoy-enjoy.
Tak ada lagi movies bila ada masa free.
Even di laptop, sekarang dah 2 bulan tak tengok movies.
Ouh ada 1 movie. Homeless to havard. Tu pun movie untuk assignment =(
Harap nanti ada masa untuk diri sendiri.

Puas saya fikirkan.
Macam mana saya nak enjoykan diri masa medical school?
Instead of study dan study?

Banyak yang perlu dikorbankan.

Saya ada melihat contoh orang yang boleh buat begini.
Dan kenapa tidak saya? Saya mesti boleh!
Kena lebih positif

Bahagikan masa untuk orang, untuk ummah, untuk diri sendiri.

So, sementara masih muda ni, kena develop betul-betul leadership skills
dalam diri. Kan Allah tak membebankan sesuatu yang hambanya tak mampu nak pikul. Kan?
Senyum.

Kena kuat, so, selagi boleh senyum. Senyum.
Nanti one day, mesti kena bahagikan masa jugak.
Masa untuk Islam.
Masa untuk Parents
Masa untuk family
Masa untuk isteri. Opps. hehe

Dalam masa yang sama, kena lebih rajin study.
Nak jadi specialist yang hebat? Dr yang competence?
Tanya dekat diri sendiri ni.
So, knowledge pun kena hebat!

Dalam masa yang sama, kesihatan diri,
kena maintain jugak.
Kalau tak macam mana nak jalankan tanggungjawab for ummah?

Why not untuk kesihatan kita buat something yang kita suka?
So, setelah puas fikir, saya memilih basikal. Cross country.
Bila ada masa, saya akan peruntukkan untuk kesihatan fizikal.
Perlu!

kayuhan di hutan.
One week before exam.


Sometimes, ego sebagai lelaki tercabar dengan banyak dugaan
dalam menjalani life as medical student ni.
Dengan tak duduk main campus semua.
Banyak benda yang kami perlu tercari-cari sendiri.
Kadang-kadang tu memang sampai boleh menangis dibuatnya.
Tak perlu malu pun. Sekarang alhamdulillah saya boleh kawal marah,
kawal emosi compared to dahulu.

Jawatan ni totally tak sama jawatan semasa sekolah!

Dan itu pasti mematangkan!
Dan insyaAllah kami boleh jadi Doktor yang hebat!

Checklist harian, solat jemaah kena check,
Quran kena check,
Usrah mingguan kena konsisten,
Study kena konsisten.

Dan saya perlu jadi lebih matang.
Semoga Allah membantu perjuangan ini.
Berjuang for ummah!
Berjuang for diri sendiri jugak.

Di mana peranan anda?


Amanah dari Agama, Negara, Keluarga, Rakyat(scholarship), Bangsa,
Dan diri sendiri. Walaupun penat, moga Allah bantu semua rakan-rakan yang turut berjuang sama!
Jadi doktor yang berkualiti ^_^

Semoga Allah memudahkan segala urusan semua. Aminn ya rabb.



Friday, November 16, 2012

Concern

Assalammualaikum wbt

Marcapada, dua ke tiga hari belakangan ini, dan sampailah
sekarang, saya melihat ramai rakan-rakan saya telah menukar profile
pictures, post artikel-artikel berkaitan Palestine, update-update
dari London, Ireland yang mana pihak non-Muslim turut sama membantah
serangan ke atas Gaza di facebook, Instagram dan sebagainya.

Secara jujur, saya merasa bangga kerana saya mempunyai ramai rakan
Islam yang concern terhadap our brothers and sisters there.
Tahniah saya ucapkan kepada semua! Senyum bangga.
Bangga sebab mempunyai rakan-rakan yang sangat prihatin terhadap
perkembangan umat Islam di sana.

Sebelum anda semua menuruskan pembacaan, saya tegaskan sekali lagi,
Tujuan saya menulis artikel di blog saya ini adalah untuk teguran dan ingatan
untuk diri saya sendiri terutama-tamanya dan seterusnya adalah untuk
peringatan semua. Kalau ada yang tersinggung atau marah, atau
cepat membuat rumusan tanpa berfikir panjang, saya nasihatkan,
nampak tanda pangkah di tab masing-masing,
saya cadangkan anda tanpa ragu-ragu, sila menekannya. Senyum.


Sebelum ini kita acap kali di uar-uar untuk memboikot syarikat-syarikat
yang diyakini memberikan sumbangan yang konsisten terhadap Israel Laknatullah ini.
Sering kali kita dengar ceramah, pergi program serangan pemikiran contohnya,
untuk mengingatkan kita tentang isu serangan ke atas Palestina tercinta.

Sampai satu tahap, ada rakan saya yang berkata,
"Tolonglah jangan cerita pasal kereta kebal, umat Islam kena tembak,
perjuangan mereka lagi. Dah tak larat nak dengar dah."

Apa maksud tak larat nak dengar? Dah bosan? Dah faham? Dah ambil tindakan?
Entah.

Sampai satu tahap, kita betul-betul dah faham, kita semangat nak boikot segala apa
yang berkaitan dengan Israel.
Boikot McD contohnya.

Saya sendiri telah melakukan pembacaan sepanjang cuti ini.
Dan apa yang saya faham, Ya! Memang McD memberi sumbangan kepada Israel.

Walaupun rata-rata McD diseluruh Malaysia mengisytiharkan bahawa mereka
adalah sebuah syarikat yang berdaftar di bawah negara masing-masing dan
tidak terlibat dengan McD USA corp?
Haa macam mana tu?

"aku dah kaji dah, mana ada McD Malaysia ni bagi sumbangan"
"kau ni janganlah primitif sangat"

Ingat!
Sebenarnya, McD Malaysia harus membayar franchisee fees to McD USA corp.
Walaupun hanya 5% dari revenue yang disumbangkan,
Tapi "istiqamahnya" McD ni bagi sumbangan sejak 30 tahun yang lalu.
Berapa juta dolar US semuanya?

Dulu awal-awal semangat boikot McD!
Last-last tengok, eh? Ada je ustaz tu siap pakai jubah lagi bawak anak
masuk McD? Rileks je.

Eh? Dia ni kan alim? Tapi dia pun beli McD? Macam mana ni?

haaa.
Tapi McD ni sedap kan?

Yang mana yang tak boleh beli McD di overseas sebab tak halal pulak.

"Ouh time balik Malaysia la nak makan McD puas-puas."

Eh?

Sama je la dengan orang yang menulis,
Bukan tujuan nak mempapar dosa, tapi nak buat peringatan kepada diri.
Jangan pergi lagi.

Mula-mula semangat nak boikot,
Bila kawan-kawan cakap, "dah tu takkan kau taknak? Aku belanja."
"McD jelah paling senang nak pergi dalam airport ni."
"Then kalau tak nak McD? kau nak makan kat kedai mamak ke?" (sebab
di tempat saya belajar McD agak dekat jugakla dengan mamak)

Hurm..last-last, habis usaha boikot~

So, kawan-kawan,
Lepas ni, kalau nampak saya masuk lagi McD,
tak kira lah kawan ajak ke, apa ke.
Jangan segan-segan nak tegur ingatkan.
"Eh zai! haritu dah tulis dekat blog pun masuk lagi ke?"

Macam kisah burung masa Nabi Ibrahim AS dibakar.
Burung ni ambil air menggunakan paruhnya yang kecil untuk memadamkan api.
Walaupun usaha burung kecil ini nampak sia-sia,
Tapi at least dia boleh jawab depan Allah, at least dia dah buat something.
Untuk tolong padam api tu.

Jangan kita persoalkan apa OIC yang dipengerusikan Malaysia sekarang ini dah
lakukan untuk Palestine,
Jangan persoalkan bila kerajaan nak buat itu dan ini.
Persoalkan diri, apa yang dah kita buat untuk our brothers and sisters there!
Persoakan diri

So, walaupun aiskrim Sundae Cone yang harga seringgit, walaupun sedap.
Kena belajar boikot.
Banyak lagi ice cream sedap.

McD Malaysia memang halal.
Bayar cukai under kerajaan Malaysia sebab berdaftar under Kerajaan Malaysia
tapi duit yang disalurkan berdasarkan franchisee fees?
hurm. Takkan guna label, jenama tak kena franchisee fees?

betul ke notis ini?
mari kita fikir sama-sama.



So, mintak tolong semua, kalau nampak saya membeli McD, tolong tegur.
Dan kalau boleh, kita istiqamah dalam boikot! InsyaAllah.


SubahanAllah, Alhamdulillah, Allahuakhbar!

Thursday, November 15, 2012

MyCamp part 2

Assalammualaikum wbt

Koleksi gambar MyCamp yang di ambil.
Credits to jurufoto. Ngee.



selepas subuh.
sarapan sebelum hiking :)



solat fardhu di campsite 

iron man!!




guling-guling
fenin-fenin





Inche Pengarah Program

Kugagahkan kaki melangkah!

wargh!!

Masterchef


istana kelaut

"hidup-hidup!" hehe. gaya buat demonstrasi pulak..
-gelapnya-

ouh masih boleh senyum masa ni..


masak-masak






Monkey Beach semasa program =')



Tuesday, November 13, 2012

Kenangan MyCamp Northern Chapter 2012

Assalammualaikum wbt

Fuh lama sungguh tak update.
Lebih-lebih lagi apabila disibukkan dengan urusan-urusan dunia ni.
Tanggungjawab makin bertambah.
Pelajaran makin bertambah berat.
Usaha kena lebih giat?

poster MyCamp



Alhamdulillah pada 9 November hingga 11 November,
Saya telah menyertai Muslim Youth Camp.
Northern Chapter, yang diadakan di Monkey Beach,
Teluk Bahang, Pulau Pinang. Anjuran PEMBINA zon utara.
Awal cuti mid sem saya korbankan dan pergi camp ini.

Program disertai oleh ikhwah dari Pulau Pinang, Perak, Perlis,
dan Kedah. Ada juga ikhwah dari Johor dan Kelantan yang datang
menyertai.

Jadual aktiviti.


Perjalanan dimulakan dari Bertam selepas kami menunaikan solat Asar.
Mengambil seorang kenalan baru yang belajar di Universiti Malaysia
Kelantan.(UMK) di Masjid Seberang Jaya.

Konvoi bermula di USM Penang. Oleh kerana kami lewat sedikit,
kami bercadang pergi sendiri ke Teluk Bahang.
Tidak menjadi masalah kerana dua atau tiga minggu lepas kami
telah menjalankan program di sana.

Sampai di Teluk Bahang around pukul 9 malam.
Setelah sesi taaruf di jalankan di surau Teluk Bahang,
Kami tidur dan bangun pada jam 4 atau 5 pagi untuk Qiamullail.
Then solat Subuh.

Selepas Subuh, kami hiking ke Monkey Beach.
Perjalanan mengambil masa around 1 jam.
Track ke Monkey Beach agak berlainan dengan track ke Pantai Kerancut
yang telah kami lalui beberapa minggu lepas.
Apa yang dapat saya simpulkan, track ke Monkey Beach lebih sukar
compared to track ke Pantai Kerancut. Tapi lebih pendek.

kenangan berprogram di Pantai Kerancut, Teluk Bahang, 
Pulau Pinang.


Sampai di sana, kami terus beraktiviti ice breaking yang agak santai
Next kami diberi peluang untuk solat sunat Dhuha di tepi pantai.
Serius best! Sebab dengan bunyi ombak dan angin pantai.
Sangat best. Cuma wudhu guna air laut agak lekit sikit.
Tapi still best.

Then dapat luangkan baca Quran 1 page tepi pantai.
Even 1 page, terasa nikmat bila pandang laut then baca Quran.
pengalaman pertama seumur hidup :')

then aktiviti pahlawan pasir yang
begitu menguji ketangkangsan dan sifat kerjasama.

Setelah itu, kami solat Zuhur dan masak untuk makan tengahari.
kami mencari kayu api dan masak sendiri.
Makan menggunakan konsep talam, cuma
menggunakan plastik isteed of talam sebab tak bawa talam
pergi camping. Sengih. =D

Then aktiviti paling mencabar!
Iron man!
MasyaAllah, kami pada mulanya dikehendaki berlari untuk mendapatkan belon
yang diletakkan di tengah-tengah teluk!
Tapi pantai Monkey Beach sangat stylo sehinggakan anda
boleh berlari ke tengah tanpa risau akan risiko lemas!
Sebab? Sebab sampai tengah pun paras air cuma berada di paras pinggang!
^_^

Selepas itu kami di minta mengikat kaki dan berjalan secara terbalik.
Memang memerlukan keseragaman dan kerjasama.
Then, kami di minta untuk mengesot dan mengisi air dalam botol.
Kami terpaksa menggunakan mulut, perah baju, untuk memenuhkan air.
dengan syarat, untuk pergi semula mengisi dari gigi air ke pantai,
kami perlu melutut.
Ya Allah, penat gila!

Selepas itu, kami perlu berguling kira-kira 50 meter.
Peningnya! MasyaAllah. Nak terbalik dunia dibuatnya!
-.-

Selepas itu kami diminta untuk mengaangkat teammate ke tengah laut,
berdua-dua, sehingga seluruh team habis!
Sampai di tengah teluk, kami di minta buat menara yang mempunyai 3 layers.
Serious penat.

Dan selepas itu berjalan semula dari tengah teluk ke pantai.
Semua ikhwah rasa macam nak pengsanlah, nak pitamlah.
Tapi still, semua masih boleh senyum dan steady-steady belaka ^_^
Hebat!

Setelah tu, kami yang tidak boleh jamak, menunaikan solat Asar,
Then, kami bermain bola sepak pantai pula!.

Wah! bukan main tough lagi ikhwah-ikhwah zon utara ni ya!
*angkat kening*
Team saya juara bola sepak pantai ni!. Alhamdulillah. Tapi teruk kaki kami dibuatnya.
Dasyat jugak ikhwah zon utara ni bermain futsal.
Saya untung kerana ramai dalam team hebat bermain bola.
Saya tolong sikit-sikit aja. ^^ Senyum.

Petang, kami masak sekali lagi.
fuh, bukan main penat. Juara iron man dapat dapur gas.
Untunglah.
Tapi team kami pakar menghidupkan api, so, tiada masalah!
Cewah!.

Petang, ribut!
Alhamdulillah team kami sempat masak.
Kasihan ikwah yang tak sempat masak lagi. Kami bagi
guna api kami supaya dapat mempercepat proses masak.

Banyak Khemah terbang!
Alhamdulillah dengan bantuan ikhwah lain, kami dapat mengingat
fly sheet khemah dengan kemas, dan alhamdulillah, khemah kami
tidak basah walaupun ribut dan hujan dari pantai.
Sekali lagi kagum.

Malam sejuk bukan kepalang, tambahan, tiada bantuan generator
untuk elektrik.
Kami menggunakan lilin dan bara api untuk memanaskan badan.

Malam kesenian Islam mantap dengan persembahannya semua.
Setelah kami selesai bersolat maghrib dan Isya'.
Walaupun persembahan team saya kurang input dan pengajaran serta
tarbiah, teammate dapat backup dengan bagi sedikit pengisisan hadis 40
karangan Imam Nawawi.

Kami diberi tidur pada jam 10 malam.
Dan dikejutkan dengan siren yang agak menguji kesabaran pada
jam 3 pagi.

War game pada jam 3 pagi!
Sekali lagi, baju kering di basahkan dengan peluru-peluru air
yang padu diikat di dalam plastik.
Sakit dibuatnya.

Team kami sedikit kerana 2 orang demam.
dan terpaksa berhadapan dengan musuh yang ramai.
Kami dapat mengambil ibrah war game ini tentang peperangan Badar.
walaupun kami kalah, dan merungut-rungut.

Kita tengok macam mana tentera Islam yang hanya berjumlah 313
dapat mengalahkan kaum kafir Quraisy berjumlah 1000 orang.
Selain bantuan Allah, kita dapat lihat bertapa hebat taktikal yang digunakan
Nabi Muhammad SAW.

Begitu juga serangan yang dilakukan tentera Sultan Muhammad Alfateh
ke atas Kota Konstantinopel yang tidak pernah kenal erti putus asa.
Begitu juga dengan semangat tentera Islam dalam peperangan-peperangan
yang lain.

Bukan macam semangat kumpulan kami yang mudah "down" dengan
serangan bertubi-tubi dari ikhwah lain!.

Dasyat jugak ikhwah utara ni berperang! Huh.
Habis merah-merah badan dek penangan tujahan peluru air
Balingan mereka.

Selepas itu, dapat kami bersama-sama Qiammulail di tepi pantai.
Tanpa alas!
Pertama kali saya rasa kepala mencecah pasir pantai, tanpa alas.
Nyaman terasa dengan deruan ombak pantai yang sangat memberi ketenangan.

Maka tidaklah mereka mereka memperlihatkan langit yang ada
di atas mereka, bagaimana cara Kami membangunkan serta 
menghiaskannya dan tidak terdapat retakkan sedikit pun?

Dan bumi yang Kami hamparkan dan Kami pancangkan di atasnya gunung-
ganang yang kukuh dan kami tumbuhkan di atasnya tanaman-tanaman 
yang indah. 

(Qaf 50 : 6&7)


Sebelum ni saya pernah sekali solat di air terjun,
dan Qiamullail di tepi pantai adalah satu pengalaman baru.
Walaupun sejuk, tapi still sangat best.

Paginya kami agak santai dengan game Master cheft dan Istana Kelaut.
Hahaha.
Comel-comel sungguh ikhwah zon utara memasak.
Hebat dengan hiasannya walaupun menggunakan sumber yang terhad.

Then, aktiviti penutup. Setelah bergambar, kami pulang dengan menaiki bot.
*sebab penat* hehe. =)

Overall, saya boleh katakan walaupun 2 hari setengah, kem ini sangat
best dan banyak input dan pengalaman baru yang diperoleh.
Thats all. Syukran =)

Gambar di ambil selepas menurunkan khemah.
Tak dapat ambil banyak gambar sebab handphone tiada di tangan
sepanjang camping.

Tuesday, October 30, 2012

Komitmen!

Assalammualaikum wbt

Darsawarsa ini kalau kita tengok penggunaan masa dalam kalangan kita
Or paling senangnya dalam kalangan remaja.
Banyak di habiskan di mana?

Oh! Sebelum tu :)
Ni perkongsian awal usrah tadi.
Dan sengaja saya tulis awal sebab takut terlupa isi-isi dalamnya.

Akhi tadi tanya selalu kalau masa muda ni.
Dekat mana komitmen kita sebenar-benarnya?

Erm.

Kalau fikir betul-betul.
Dekat mana eh komitmen?.

Study.
Family? Tak sangat rasanya. Sebab selalunya bila kita
busy, family semua akan faham.
And selalunya kepada family kita tak mainkan komitmen yang besar.

Cuma kita bawak nama baik parents.
Dekat tempat orang :)
Tu kena jaga betul-betul.

So, mainly study je lah. kan?
And kalau ada pegang jawatan. dan amanah.

Lagi?
TAK ADA.
kan?

sikit betul komitmen kita.
SIKIT SANGAT!

Dan tak hairanlah ada orang yang boleh tambah komitmen masa
remaja ni
dengan bercouple contohnya.

Kononnya.
Tolong kejut subuh.
Tolong kejut tahajud.
Kami message bagi tazkirah,
Kongsi hadis

Bila merajuk berusaha gila pujuk.
Nak kata habis duit. Tak sangat lah kot.
Mesti boleh bagi alasan. Whatsapps, imessage, YM, sykpe
dan sebagainya. Kan?

Tapi komitmen masa yang kita berikan.?
Bergayut or video call 1 ke 2 jam?

Ouh btw, saya bukan primitif sangat.
Tapi cuma nak cakap yang kita ni banyak masa,
kurang komitmen. Tu je.

Yang lain boleh sila fikir sendiri. Sekian. tett.

Kotemporari kita tengok,
Masa muda ni. Banyak masa kita habis kat mana?

Kalaulah ada berlaku macam dalam cerita time travelers wife tu.
Boleh tengok balik masa lalu.
Regretkah kita dengan apa yang kita tengah lakukan sekarang?

Tapi benda macam tu tak mungkin akan berlaku.
Sebab benda yang paling jauh adalah
Masa yang telah lalu. salah satu soalan Iman Al Ghazali kepada muridnya.
Ingat lagi tak? :)

So,Plan your day.
Or become a regret old man. Waiting to die alone.
-Inception

p/s : About one month ago, one of my lecturer told me that i look so quiet and lonely.
Still remember until now. haha.
Smile. (nope, actually i have my family, my friends and Allah of course with me ^_^)

End.

InsyaAllah akan bertemu kembali kita nanti Monkey Beach.
Early mid term break we will go there for camping ^_^

Enjoying myself in medical school. lala ;)


Sunday, October 21, 2012

Untuk siapa?

Assalammulaikum wbt

sila abaikan bulu-bulu di tangan ini. saya juga geli melihatnya.opps


Nirmala ini mata masih berdegil macam peminjamnya dari Ilahi.
Oh sebelum tu.! Baik diingatkan bahawa,
Nirmala bermaksud pagi yang hening. Bukan Nirmala Sari ke, apa ke eh. ek?

Kepala dah saturated dah, dan kalau ni mata ni masih degil lagi,
Bolehlah kita campurkan sedikit solvent so that, it will become less saturated.
And lepas tu boleh tambah lagi solution. Kalau tak faham sila abaikan ye :)

Kali ni betul-betul tertarik nak tulis pasal "compliment"

Pernah tak korang rasa macam ni.

"Aku dah penat-penat buat kerja, bukan tahu nak cakap terima kasih,
lagi diorang marah aku pulak. Diorang ingat senang ke nak buat kerja ni!"

"Diaorang ni tak reti nak appreciate orang ke? At least senyum ke, belanja
minum ke. Ni tak."

"Kerja aku buat tu bagus kot! Even doctor tu pun puji aku. Kenapa orang lain
nampak muka biasa je? Diorang tak kagum ke?"

Oh. Contoh ni cuma direka. Tiada kena mengena dengan yang masih hidup
ataupun yang telah meninggal dunia.

Cuma contoh. Kalau kena tu nasib lah eh. jelir lidah

Kita selalu harap orang puji kita
Kita harap orang like status kita bila kita post
Kita harap orang bangga dengan kita
Kita harap orang kagum dengan kita
Kita harap orang like blog kita. eh.

Semua orang suka bila kena puji. Ada tak orang yang tak suka bila kena puji?
Bila orang puji dia je. Dia akan cakap.

"Woii!!!..tak puas hati? nak gaduh? Awat hang puji aku?.."opss over acting pulak~~

Bila kita fikir balik, bila kita buat sesuatu kerja tu untuk apa?
Untuk orang suka dekat kita? Untuk glamour?
Untuk tunjukkan yang kita lebih bagus daripada orang lain?

Sebagus-bagus kita pun. Mesti ada orang lagi bagus punya! Confirm.

Dan kadang-kadang tu.
Kita buat something sebab nak tarik perhatian perempuan.
Atau bagi yang perempuan nak tarik perhatian lelaki.

Nak tunjukkan bahawa dia adalah lelaki paling cool kat dunia ni.
Dia lah wanita paling ayu kat dunia ni.
Biarlah dia menjadi pujaan hati semua orang.

Pernah tak cuba nak buat macam tu?
Atau pun terniat nak jadi macam tu?
Atau berangan-angan nak jadi macam tu?

Saya terbaca satu phrase yang cukup catchy dalam buku Jangan Berhenti
Berlari karya Dr Zaharuddin.

"Jangan jadikan pujian manusia sebagai motivasi unggul, kerana ia
akan mencelamu di kemudian hari"

"Jadikan Allah, Rasul-Nya dan syurga sebagai motivasi, nescaya janji-Nya
tidak pernah mengecewakan."

p/s : saya ambil sikit dan sebenarnya phrase ni panjang. Boleh cari dalam buku tu.

Status kawan saya di facebook ada berbunyi. xde la berbunyi as sound ye. tau korang faham.
orang saje jee..

"Ramai orang yang berubah ni niat dia sebenarnya nak dapatkan suami/isteri yang baik.
Bukan betul-betul berubah kerana Allah."
Ya Allah. Takutnya dengar. Semoga betul niat kerana Allah.

Memanglah lelaki yang baik untuk wanita yang baik.
dan wanita yang baik adalah untuk lelaki yang baik.
Dan sebaliknya.

Tapi adakah tu sahaja yang kerap kita fikir?

Apa yang saya nampak. Yup. Banyak orang post kat facebook, twitter, instagram
Balik-balik pasal jodoh.

Tak dinafikan penting cari. Tapi berubah atas tujuan apa?
Semoga niat kita semua betul.
Ikhlaskan hati. Lillahitaala. InsyaAllah.

Kan? banyak benda kita buat ni sebenarnya kita nak tunjuk dekat manusia.
Bukan dekat Allah. Tapi kalau tunjuk dengan tujuan tarbiah (mendidik). Tak apa :') positif!

Dah cukup rasanya. Nak sambung study. okethanksbai.



Friday, October 19, 2012

Masa. Medic.

Assalammualaikum wbt

Ghalibnya kita akan berasa masa sangat terisi dengan kesibukan
yang melanda diri. dan bila ada rasa macam terlampau banyak masa free
 rasa macam bosan pun ada.
Ironinya, tidur lagi best.

Less productive.

Yup tu symptoms yang paling sesuai dikunakan.
Symptoms? Erk. Apa-apa lah.

Tapi belajar medik ni banyak ke masa free?
Entah.

Bagi korang lah. Apa yang korang rasa dengan masa free?
Berapa banyak masa yang korang perlukan untuk mendapatkan "masa free"?

Semuanya bagi saya adalah swadaya (kekuatan diri) korang sendiri.

Bagi saya sebab before ni saya dipertanggungjawab memegang jawatan yang agak berat.
Dan kini bila melepaskannya. Rasa macam terlalu banyak pula masa free.

Tapi saya heran betul dengan orang yang cakap.
Tak cukup masa.
Tak ada masa.

Kalau tengok balik diri.
Kita selalu cakap. Banyak gila topic ni! Macam mana nak cover?
Masa dah la tak ada.

Bila kita busy.

Rasa macam wuish!
"Kena buat awal semua kerja ni. Mana sempat nanti bla-bla-bla."

Kalau tidak busy?
"Rileks la bro..masa banyak kot nak study.."
Bila sampai last minute?
Livita, Red Bull jadi peneman setia.

Konklusinya, bila kita kurang aktiviti, kurang masa yang digunakan secara bermanfaat
dan digunakan sebaik mungkin dengan program, tarbiah, dakwah, mukhayam dan sebagainya.
Kita akan rasa kosong dengan menghadap buku sepanjang masa.
Terutamanya buku pelajaran sepanjang masa.

Bagi saya sebenarnya belajar medik ni tak adalah dengan buku sepanjang masa.
Kami ada juga masa bermain.
Game, futsal dan sebagainya.

Kalau tengok overseas lagilah.
Travel dan sebagainya. Cuma bila time belajar tu.
Bila orang pandang. Dengan kertas bersepah, buku tebal-tebal.
Labeling yang melampau-lampau.
Mulalah orang pandang pergh! Gila lah budak medik ni.
Memang tak ada life!
Asik baca buku je.

Sebenarnya bukan kami baca pun semua buku tu every page.
Bukan setiap hari study gila-gila.
Bukan semua labeling banyak tu kena ingat.
Bukan kena rebus pun buku yang puratanya setebah suku jengkal tu.
Dan bukan semua buku medik tebal-tebal pun.

Entah.

Bagi saya, ambil medik ada cabaranya tersendiri.
Sama macam course-course lain.

Ada sahaja masa nak tengok wayang.
Ada sahaja masa nak pergi jalan-jalan.
Ada sahaja masa untuk kawan-kawan.

Cuma bergantung kepada diri sendiri.
Macam mana korang uruskan korang punya pengurusan masa.
24 jam sehari.

Kalau ikutkan kami yang mengikuti kurus Perubatan UKM
Memang banyak yang perlu diuruskan kerana kami belajar di kampus berbeza.
Dan untuk menyelaraskan nota, dan pelbagai lagi urusan lain adalah
tanggungjawab student sendiri.

Memang penat lebih-lebih lagi jika anda menyandang jawatan dan tanggungjawab
Yang besar dalam dunia pelajar perubatan.

Anyway. For this, yang penting ialah jangan bersikap nafsi.
Kena work together.

Kena positif! Saya ada banyak masa!

p/s : kalau banyak masa itu kita guna untuk tarbiah. Dengan kepakaran dan kecerdikan
pelajar perubatan. Mungkin makin hebat dakwah yang dapat dilakukan pelajar perubatan! kan? :)



Balik dari kelas.
Exercise sejauh 32.93miles sila convert sendiri ke km =)

Alhamdulillah! Saya kena jadi seorang doktor yang sihat!

Ingat. Sebenarnya banyak masa free. 
Dan gunakanlah sebaik mungkin.


(I Swear) by the time
man is in a state of loss indeed
Except those who believe and did righteous deeds, and exhorted each other to observe patience.
(Al Asr: 1-3)



Wednesday, October 17, 2012

Rumah

"Along, Along, nak tanya boleh?" sila baca dengan nada paling comel

Ana menoleh. Memandang. Sambil menganggat kening. muka malas.

"Kalau harimau kan mengaumkan along? Kambing Mengembek..Kerbau menguak."

"Haah. Iye la tu. Dah tu kenapa?" Tanya ana.

"Kalau anjing apa eh along?."suara comel lagi

"Rasa-rasa apa?.." saja je nak tengok dia jawab apa.

"Entah..menganjing eh?" Dan diikuti gelak tawa daripada adik-adik yang lain.

-.-

"Bukan menganjing lah sayang, menyalak jawapan dia~" sambil tersengih macam kerang busuk.

Lepas tu terus dia sengih-sengih sambil buat muka blur. sambil jawab.."oooo"

=)

..............

Tu adik bongsu ana. Rindu gila.. ='(

Kalau kira-kira jumlah cuti. Raya sebelum ni pun ana balik masa 27 Ramadan.
Sebab kena jawab exam.
Raya sekejap. Lepas tu terus ke Penang semula menyambung
pengajian di Tahun 2.

Dan raya haji kali ini. Tak dapat balik jugak sebab exam.

"Orang lelaki mana balik rumah selalu, dia akan pergi merantau.
Baru nama orang muda. Cari ilmu. Cari Pengalaman"
Teringiang-ngiang kata-kata head prefect sekolah ibu kepada ana
semasa ana teman beliau ke reunion alumni sekolahnya.

Fikir-fikir balik, kawan-kawan yang duduk overseas lagi jarang balik.
Tapi diorang cuti lama. hati cuba membentak.

Alah sebenarnya you also supposed to have a long holiday.
But...

Tak apa lah. Pengalaman.

Latih diri. Rindu Family.
Tak apa. Allah ada. =')

Sekarang ni. Latih diri. Kumpul sebanyak mana ilmu yang boleh.
Latih diri. Develop pre-clinical skills sebagus mana yang boleh.
Kena push harder kali ni.

Sebab nak jadi doktor hebat, asas kena kuat kan?.*tiba-tiba semangat!*

Orang yang berjaya, akalnya tidak tergugat dengan nafsunya. Kesabaranya 
tidak tergugat oleh kelemahan dirinya, dan tidak terpedaya oleh hasutan serta
tidak disibukkan oleh seusatu yang tidak bermanfaat.
Dr 'Aidh Abdullah Al Qarni

Nak jadi orang berjaya kan?

Kenangan di rumah nenek.
Adik bongsu.
Satu-satunya perempuan among 5 siblings.

Saturday, October 6, 2012

Choose you!

Assalammualaikum wbt

Setelah melakukan beberapa pembacaan, bacaan sendiri, dan hadiri
program, barulah ana menemui jawapan kepada persoalan yang
setelah sekian lama bermain di benak.

Persoalan suatu masa dahulu di group discussion semasa Pra Perubatan.

Seorang lecturer ana tanya tentang poligami. Lecturer merupakan
seorang Kristian Katolik rasanya. Anyway,tak kisah la katolik ke tak,
yang penting dia Kristian and dia mempersoal tentang isu poligami kepada
 kami. Dan alangkah malangnya ana tidak mempunyai jawapan pada masa tu untuk
explain dengan baik kepada dia tentang sebab poligami.
Satu peluang dakwah dah terlepas ='(

Btw post ni bukan bertujuan nak pasang ramai-ramai pun eh. Sila baca
sampai habis =) satu pun susah nak cari. haha

"Kenapa lelaki muslim boleh kahwin banyak? Kenapa perempuan tak 
boleh? Di mana keadilan Islam macam tu?"

"Kan sekarang ni orang amalkan hak sama rata, lelaki dan perempuan.
Tapi kenapa bila orang Islam solat, lelaki kat depan? perempuan duduk belakang?"

"Kenapa aurat perempuan lagi banyak daripada lelaki Islam? Kesian perempuan rimas. Di mana kebebasan wanita?"

"Tak ke perempuan jealous jika suami dia bersama perempuan lain?"

Lebih kurang macam ni lah soalan-soalan yang dilontarkan.
Dan sengaja ana tambah soalan lain yang mungkin boleh relate dengan
topic kali ini.

Agak-agak kenapa?
Kalau Islam itu adil. Di mana keadilannya di situ?

Haa..cuba fikir!

Dah penat dah garu kepala? Ewah, bajet terror pulak.

Jom kita kupas isu ni. *nada semangat >.<*

Cuba bayangkan situasi ni. Bayangkan tau.
Seorang perompak datang ke rumah anda. Dan anda adalah seorang lelaki
yang gagah lagi perkasa. (macam ana..muahaha)

Apa yang akan anda lakukan?
Kalau ana, sudah tentulah ana akan pukul perompak tu,
Pergi lawan ke
Pergi halau ke
Ye lah orang gagah lagi perkasa la katakan. wekk.

Ok kali ni sebagai seorang lelaki yang 'adil dan saksama',
Untuk menuntut hak keadilan dan kesama rataan terhadap wanita,
Kali ni dengan 'cerdik lagi bijaksana' ana cakap kat isteri
cewah, berangan kejap. sila jangan jealous.

"Sayang, kali ni abang nak bagi keadilan terhadap wanita,
Dan hak sama rata. Abang rasa macam abang nak susukan anak kita,
sayang pergi lawan dengan perompak tu. Abang takut lah sayang. ok yang ni 
serious geli"

Baik tak ana?
Baik lah kan?..kata nak hak kesamarataan~
Sama rata lah tu kan?

ngaa.

Lelaki dan wanita bukan setaraf.
Tetapi lelaki dan wanita itu saling melengkapi.
cewah!!

serious.
Lelaki tertarik kepada wanita sebab sifat kewanitaan seorang wanita.
wanita sukakan sifat kelakian seorang lelaki.

Lelaki dan wanita macam botol dengan penutup.
Macam baju dengan seluar.
Macam sepasang selipar.
Macam electrons and protons.
Saling memerlukan.

Bukan saling bersaing untuk melihat golongan mana yang
lebih hebat!
macam negara barat uar-uarkan!

"Wanita itu adalah pakaian bagi lelaki, dan lelaki itu adalah pakaian bagi
wanita." (2:187)
See?

Berkenaan isu poligami,
Sebenarnya orang Melayu ni bangga sangat bila ada banyak isteri.
Dia tengok benda ni macam seronok.
Dan sebagai indikator kemegahan dan kegagahan mereka.

Kesiannya? Wanita.

Hikmah poligami ana tak nak ulas. Sebab panjang sangat.
Walaupun ana dah baca. Pening kepala dibuatnya.

Tapi ana lagi berminat dengan isu monogami.
Sebab isu tanggungjawab.

"Tidak dinafikan berkahwin satu (monogami) adalah lebih baik 
untuk mengelakkan kepayahan di dunia dan balasan di akhirat."
(Rujuk buku Ciri-ciri Unggul Masyarakat Islam yang Kita Idamkan,
karya Prof. Syeikh Dr Yusuf al-Qaradhawi)

Hukum asal poligami adalah harus, bukan sunnah.

Kesian dekat isteri yang dipaksa sain kontrak kawin lagi,
Diugut ditinggalkan jika melawan,
Dan sebagainya. Alasan nusyuz dan sebagainya.

Kesian.Kesian.Kesian. (gaya upin ipin)bajet comel kejap boleh? haha

Jadi, poligami bukanlah isu pun. Cuma orang Islam sometimes make
poligami sebagai kemegahan diorang pulak.

Berlainan dengan orang yang betul-betul hendak menolong,
Isteri sakit dan sebagainya.

Memang susah lelaki nak bahagikan kesetiaannya kepada 2.
sebab kan Allah pun dah mention that.

"Allah tak menjadikan seorang lelaki mempunyai 2 hati dalam rongga dadanya" (33:44)

Rasullullah sendiri tidak pernah menduakan isteri pertamanya,
Khadijah r.ha.

Saidatina Fatimah tidak pernak dimadukan oleh Saidina Ali
sepanjang hayatnya.

sweetkan?rasa manis sebab makan gula-gula. lala

Anyway, janganlah terpengaruh dengan agenda Barat.
And also Asia sendiri pun macam rosak je -.-
eh bukan macam rosak.
memang rosak pun!

Macam gangnam, k-pop. tiba-tiba.eh

Jangan terpengaruh dengan soalan-soalan menjatuhkan Islam,
Jangan terpengaruh dengan menuntut hak kesamarataan,
Sebab lelaki ada kelebihan, perempuan pun ada kelebihan
tersendiri.

Sebab tu, nak amalkan monogami,
kena pilih yang betul-betul.
Bukan main-main!

So, biar memilih, asal tak salah pilih kan?
monogami.

"Kecintaan kamu kepada sesuatu membuatkan kamu buta 
dan tuli" (Riwayat Ahmad)

so, masa study ni, better study betul-betul.
Nanti masa dia akan datang. adalah tu.

Jangan rushing.

p/s : sangat berharap dapat sampaikan dengan baik kepada lecturer ana tu
berkenaan ini. Sebab kesian dia ceraikan isteri 1st sebab nak kahwin dengan 2nd.
Apalah nasib isteri 1st dia tu.

saja letak gambar hiasan ni.
setakat ni.
belum gatal nak bernikah pun.

memang sampai bila-bila pun tak perfect.
Tapi at least boleh improve kan?

memang duit boleh cari,
dan bukan semua benda boleh dibeli dengan duit.
Tapi semua benda sekarang perlu guna duit.
even masuk toilet pun kena duit!
simpan duit.simpan duit.simpan duit! 

faham tak? erk


ok lah. sekian.



Thursday, October 4, 2012

Chance. Improve! ^_^

Assalammualaikum wbt

Jangan sesekali kita ditipu oleh syaitan yang sentiasa mengutuk kita sebagai 'tidak cukup baik', 'tidak cukup soleh' dan 'belum cukup ilmu' serta seratus ribu satu macam alasan lain lagi. Pastikan semua bisikan itu diharungi dengan keazaman yang tinggi untuk memadamkannya.

-Petikan buku Diari Musafir Jangan Berhenti 'Berlari' oleh Dr Zaharuddin Abdul Rahman.

Serba salah dengan keadaan diri yang merasakan diri tak cukup 
baik untuk menulis. Tapi tulisan ni sekali lagi ditegaskan adalah untuk
 tarbiah diri sendiri jugak sebab kan besar dosa orang yang menyeru 
kepada kebaikan yang dia sendiri tak lakukannya. 
Tapi kemurkaan Allah kan lagi besar to sesiapa yang melakukan 
kebaikan tetapi melupakan terus seruan kebaikan. So, pikir-pikirkan lah.

Alhamdulillah,
Nazar ana jika lepas Tahun 1 perubatan hampir terlaksana,
Ana bercadang nak adakan bulatan gembira sesama batch 
dengan junior sekali. Especially nak tarbiah housemate dengan
 rakan-rakan terdekat. Despite ada bulatan gembira sesama pelajar 
diploma di kolej uni ana ni.

Jelas sekali ana bukanlah berbackgroud from sekolah agama etc,
Ana juga dalam proses ditarbiah.
Dan ana akui kekurangan ilmu pada diri.

Tapi ana yakin yang ana perlu bijak mengambil segala peluang untuk berdakwah,
Jadi ana berkenalan dan menjemput salah seorang kenalan dari luar untuk 
conduct bulatan gembira baru kami sesama housemates terutamanya :)

Kalau buat jahat boleh nekad, kenapa tak buat baik kan?
So, why not?. =')

Dan sengaja ana lepaskan jawatan sebagai Presiden batch,
Untuk ana dapat fokuskan pada aktiviti dakwah dan tarbiah campus.

Bukan ana tak boleh handle pelbagai jawatan dalam sesuatu masa,
Cuma ana perlu utamakan dahulu prioriti yang lebih utama,
Mula menapak, develops skills,
Dan mungkin boleh berani melakukan banyak kerja disamping study perubatan.

Dan mungkin kalau ada masa, ana cadang nak bantu junior dalam study,
Sebab dalam masa yang sama, ilmu perubatan tahun satu ana tak hilang
So, lepas ni ana harap dapat susun balik jadual,
Sebab ni salah satu peluang tarbiah sekali bila diorang dan selesa dan ada peluang.
Kan? Hehe.

Sangat cemburu dengan rakan-rakan course lain,
Ana harus sacrifice lebih pada tahun ini untuk pembangunan diri sendiri,
Dan develop skills sendiri sekali.

Lepas ni, kalau diberi peluang sekali lagi dalam kepimpinan di Tahun 3 dan seterusnya,
InsyaAllah ana lebih bersedia dengan ilmu, pengalaman, dan kebolehan membahagi masa 
Dan stress management yang baik.

Sebab lagi busy seseorang, lagi bagus dia manage diri kan?

Semoga ana kekal istiqamah bersama rakan seperjuangan
Dalam membentuk akidah untuk mejadi seorang doktor muslim yang hebat!
yup! Tu cita-cita ana!

Mintak maaf dengan rakan-rakan jika ana kelihatan agak tegas sometimes,
kurang tegur or senyum, Kalau korang tegur dan approach ana dulu,
Tak ada masalah kita nak borak-borak ok?

Mintak maaf sebab terlalu serious dalam aktivi seharian jugak.

Kalau dulu ana mengangis tak dapat pergi overseas kerana tarbiah,
Kini ana boleh tersenyum dengan susunan tarbiah yang boleh ana cari,
dan ana laksanakan sebaik mungkin mengikut kemampuan dan kreativiti ana tersendiri.

Itu cita-cita ana pada tahun ini.
To kawan-kawan yang ana jarang tegur, nasihat ana, approach dan kita boleh 
sembang-sembang tak ada masalah. =)

Minta teguran jika nampak ana lakukan dosa dan buat silap.

Btw,

Disamping aktiviti lain yang sibuk, ana kena kekal sihat kan?
Hehe. *skema nau ni*

Jadi ana buat something yang ana suka!
Outdoor activities!!

Kalau dulu ana selalu dengan camping, rowing, hiking
main kayak melaka,
kali ni ana memilih mountain biking sebagai aktiviti sampingan.

Sangat best sebab ada masa nak main mountain biking!
Tapi sekarang ana more to jalan off roads and cross country dulu
Sebab nak bina balik stamina dan shape badan yang dah hilang.

=)

Mountain bike ana =)

Padding, helmet, & back lights,

p/s : ana harap nanti boleh buat satu post pasal mountain biking. Price, pemilihan basikal, safety dan sebagainya pulak. hehe.

Kena cari masa update blog lebih sikit lepas ni.


Tuesday, September 25, 2012

Birthday. Makin matured. Thanks to All! =)

Assalammualaikum wbt and hye everyone

Maksud sabda Rasullullah saw : " Sesungguhnya sedekah seseorang muslim itu memanjangkan 
umur dan mencegah mati dalam keadaan buruk dan Allah Taala pula menghapuskan
sikap sombong dan membangga diri si penderma dengan sebab sedekahnya" (H.R Tabrani)

Rasulullah SAW bersabda :" Barangsiapa yang ingin dimurahkan rezeki dan dipanjangkan umur,
maka hendaklah ia menghubungkan silaturrahim." (riwayat al Bukhari dan Muslim)

sangat terkesan di hati bila dapat contoh wish macam ni di wall FB ana.
dan pelbagai doa, harapan, penghargaan semua yang di tulis di wall FB
buat ana rasa sangat dihargai oleh ibu bapa, adik beradik, saudara-mara,
cikgu-cikgu, lecturer, rakan-rakan, staf uni pun ada, dan semuanya lah!

MasyaAllah terima kasih sangat-sangat kepada semua.
Mintak maaf ana tak dapat nak reply one by one.
Tapi kalau korang sudi baca blog ni.
You guys are really special to me =')

Ana dengan rasa rendah diri mintak ampun maaf,
sebab jarang ana dapat wish birthday orang.
Sebab faktor busy dengan program dan exam yang
datang bertali arus..
keep on come and go.

Tak dapat nak spent masa check birthday sorang-sorang.
Bagi nasihat.
Jealous sangat.
Dan malu sangat kat korang. -.-"

Mintak maaf sangat-sangat.
Terima kasih sebab ingat dan menghargai
ana sebagai seorang anak, saudara, kawan dan sebagainya.

Terima kasih sangat-sangat. Sayang korang kerana Allah =')

Berada di lingkungan 20.
Ana harap 20-an ini
ana dapat capai cita-cita menjadi doktor for ummah.

Jadikan diri lebih berdisiplin untuk memimpin masyarakat,
Jadikan diri lebih bersedia untuk terus berusaha memajukan diri,

Latih diri untuk menjadi imam yang baik,
Latih diri untuk lebih menghargai orang lain,
Latih diri jadi "tak garang" sangat
Latih diri untuk kawal emosi
Latih diri untuk kawal stress

May Allah ease my way to become a great doctor soon.
May Allah ease my way to do dakwah to all
May Allah give me a pure heart to do all these.
Aminn ya rabb.

p/s : thanks for reading. Sorry because too busy chasing my dream
Final module for Blood and Lymph is coming

May Allah bless all of you
I love all of you because of Allah. again =)
Thanks

budak kecik ni...

dah jadi ni.
tanggungjawab makin besar.
may Allah ease my 2nd Year of Medicine.

aminn.


Sunday, September 23, 2012

Interfaith Program (Interaktif Dakwah Training) Feedback

Assalammualaikum wbt n sejahtera.

Sorry sebab lambat update regarding these.
1. Program Interfaith (Interaktif Dakwah Training)
2. Daurah Siri ke 3

Sorry sebab tak suka update in English..
prefer rojak..hehe.
Sebab rasanya susah nak create ayat yang berseni sikit..
Phrase English susah sikit nak gebang dan ayat yang bombastik.

Tapi ni quick update.
Sebab kena study banyak lagi ni.
=( jealous dengan orang course lain yang banyak masa nak berdakwah.

Sekarang ni ada masa untuk update pasal Interfaith.

Orait.

Kita selalu cepat melenting bila non Muslim hina agama kita.
Diorang buat filem hina Islam.
Pandang serong kat Islam.
etc.

Tapi pernah tak kita tau..
Pada kecil sampai la besar.
Diorang sering disuakan dengan provokasi terhadap Islam.?
Puluhan ribu buku cerita keburukan pasal Islam!.
Puluhan ribu!

Pernah tak kita datang dan cerita kat diorang pasal Islam?
Menjawab salah tanggapan terhadap Islam?

Selalu kalau kita tengok siapa yang lebih dekat dengan non Muslim?
Bila kita sebok dengan usrahnya, daurahnya, mukhayamnya.
Agak-agak, golongan yang macam mana selalu bergaul dengan non Muslim?

So, kalau dia ada kekeliruan tentang Islam.
Siapa yang akan diorang approach?
Dan kalau diorang approach tu just tau basic je?
Or orang yang langsung berterabur tentang Islam?

Kita buat dakwah fardiah, dakwah umum.
Tapi pernah tak kita buat dakwah to non Muslim?

Cara dan pendekatan.
Tau tak diorang sangat berminat bila kita tau tentang agama diorang?

Kita bincang dengan cara Ilmiah dan sebagai golongan terpelajar.
Bukan nak menghina agama diorang.
Jangan menghina.

Pernah terfikir konflik diorang.
follow up?

Or paling kurang..
Kita boleh create confusion in their relegion.
Sebab basic concept is logic.

Dan kalau korang belajar pasal agama lain.
memang tak akan goyong akidah.
Sebab yang benar akan sentiasa benar.

Tak perlu takut.

Dan memang sangat menarik belajar pasal agama lain.
Kita boleh menghargai nikmat Islam.
Dan betapa bersyukurnya berada dalam agama Islam.

Dan tu lah basic concept yang diketengahkan dalam program.
Interfaith dan Interaktif Dakwah Training.
Dengan Yuran sebanyak RM5 ( Student price)
Memang terlebih berbaloi..

Berbeza dengan interfaith dialogue.
Yang memakan masa 3 ke 4 jam sahaja.
dan sangat limited.

Program ni 2 hari..penuh di waktu pagi..
jam 9 sampai 5..
hanya belajar pasal agama lain, cara pendekatan, cara mematah hujah,
konflik agama, sejarah...Banyak sangat lah!

Belajar macam mana ada Katolik, Ortodoks,
Pecah lagi Protestant dan sebagainya.
Fuh.
Brapa banyak version Bible.
Contoh revise version..
Serious menarik!

Bukti dalam Bible, Veda dan sebagainya.
Dan pengamalan agama yang mereka lakukan.
Sangat menarik untuk mengkaji.
Sekali lagi diingatkan, bukan untuk menghina,
Tapi perbincangan dilakukan secara ilmiah

Sampai rasa nak beli Bible version Bahasa Melayu lagi..
hehe.
Kalau Veda ada bahasa Melayu pun menarik jugak..
Tapi tak tau la ada ke tak..

Brother Lim Jooi Soon, Brother Firdaus Wong dan Ustaz Amin.
seriously mereka sangat cool dan hebat.
Sebaris dengan Dr Zakir Naik jugak.

Ok ni je la dulu ye dapat update.
Sebab busy sikit sekarang ni.
Exam coming..

*mintak maaf x kemukakan fact yang kuat.
sebab just quick review dan pandangan sendiri apa yang ana dapat reflect about this programme.
Siri 2 nanti ana akan cuba giatkan lagi promosi.

Btw.
Doakan kami. Final blood and lymph module.
Be a good doctor for ummah soon.
aminn ya rabb.

sayangnya tak dapat pergi..
Sebab exam :(

Tuesday, September 18, 2012

Skills. Leadership. Study

Assalammualaikum wbt dan salam sejahtera.

Tidak akan bergeser kaki anak adam (manusia) 
pada hari kiamat nanti di hadapan Rabbnya sampai
ditanya mengenai lima perkara :
1.umurnya untuk apa dihabiskan
2.masa mudanya untuk apa dihabiskan
3.hartanya dari mana dia dapatkan
4.dan dibelanjakan untuk apa harta tersebut
5.dan sudahkan dia beramal dengan ilmu yang dia ketahui.
(Riwayat al Tirmizi no.2340)

haaa..
orait..kalau kita tengok dan teliti one by one.
memang ternyata tanggungjawab masa muda ni
besar gila!

Dr. 'Aidh Abdullah Al Qarni dalam sebuah bukunya ada
menegaskan.
"Sesiapa yang bersungguh-sungguh pada usia mudanya, beliau
akan menjadi orang yang ternama (tokoh) pada usia
matangnya."

Ana pegang kata-kata ni dan kata-kata lain banyak yang sengaja
di tampal di tepi-tepi almari dan berdekatan meja study.
saja.
Kenapa?
Sukahati la!..meja aku..muahahaha.

orait.

13.9.2012(Khamis)-AJK AISA untuk jamuan hari raya.

14.9.2012(Jumaat)-Tolong conduct program orientation
pelajar baru

15-16.9.2012(Sabtu dan Ahad)
-Comparative Religions. (Interaktif Dakwah Training)

17.9.2012-Daurah Siri 3 (Program PEMBINA)
-Keperluan Dakwah, Dakwah Fardiah dan Latihan
Pengucapan umum.

Semasa program Interfaith
with brother Firdaus Wong.

Daurah Siri 3
communications skills dan dakwah fardiah.



5 hari terus.
Kurang rehat.
bila malam just dapat cover satu bab untuk module sekarang.
Terlalu penat. Lemahnya badan! Tak boleh macam ni lagi!


Final module (blood and lymph) tak sampai lagi 2 minggu.
MasyaAllah.

Tak apalah.
Berkorban masa dan tenaga sikit.
Bukan senang nak develop leadership skills ni.
Lebih-lebih lagi leadership skills in dakwah.

Banyak sifat-sifat dalam diri esp
kurang bersabar ni nak kena buang jauh-jauh.

Biarlah masa muda ni digunakan sebaik mungkin.
Nanti bila dah lagi sibuk, lagi susah.
kan? =')

Tak payah buang masa dengan perempuan yg belum
tentu jadi isteri,
Tak payah buang masa buat benda yang tak ada keuntungan
kepada diri.
Tak payah buang masa berangan yang tak menjadi.

Sekiranya kamu tahu apakah natijah,
nescaya kamu tidak akan tidur.
Jangan melepaskan peluang yang datang dan mensiakan kesempatan
yang berlegar di depan mata umpama tidurnya serigala di antara 
kambing-kambing.

ok.
insyaAllah cukup setakat ni dulu bahagian leadership dan dakwah skills.
study pulak lepas ni.

work hard! work hard! work hard!
doa! doa! doa!
Be smart =)
may Allah ease.

Saya tidak bodoh andai saya gagal selepas berdoa dan berusaha.
Itu suatu ujian yang akan meningkatkan diri saya di sisi-Nya.
Namun saya ternyata bodoh jika saya malas berdoa dan berusaha.
Syukurlah, saya telah menunjukkan kepada Allah SWT bahawa saya 
telah membayar dengan usaha dan doa.
-Ust Fatimah Syarha


Tak sampai lagi 2 minggu :(

p/s: biarlah tulisan ni dijadikan motivasi diri sendiri
untuk terus berusaha memaju diri.
dan dijadikan sindiran diri sendiri.
semasa leka dan alpa mengundang lagi.

Wednesday, September 12, 2012

Leceh gila jadi perempuan!!

Assalammualaikum wbt.

Baru sahaja selesai membaca berkaitan haid, istihadah dan nifas.
Banyak juga yang perlu difahami.
Ada dalam 53 pages inside Buku Fikah Perubatan Karya Dr Harmy dan rakan2
berkatian dari haid sampailah air ketuban (amniotic fluid)
Hukum solat, puasa, tawaf, membaca Al-Quran dan sebagainya
Berkenaan semua ni.

Fuh...
Masya-Allah. Banyak betul dugaan wanita.
Complicated. Lama jugak masa di ambil untuk mencerna benda-benda ni.
Apatah lagi not something that did not happened to my own body.
Besides, other activities and studies on blood and lymph module,
Alhamdulillah a new knowledge for me.

Penat ana fikir.
Macam mana kalau period time exam dan sebagainya.
Ish..susah gila jadi perempuan.

Agak-agak semua tahu ke beza antara haid dan istihadah?
Mesti ada pendedahan ni masa sekolah ke apa.
Ana tak tau.
Yang ana tau, tak pernah pulak come across all of these before.

Kalau istihadah wajib solat.
Haid keluar semasa solat dan sebagainya.
Macam sangat-sangat leceh.

Lepas tu kalau kat rumah.
Pagi-pagi siapkan sarapan. Bangun awal.
Kejutkan anak-anak.
Siapkan anak-anak ke sekolah
Gosok baju anak, baju suami.
Baju sendiri lagi. (yang berkerja selalunya)
Kadang-kadang lepas anak-anak pergi sekolah,
Masakkan sekali makanan tengah-hari terus.

Tak pun tengah hari tu balik kerja masak.
Kemas rumah sikit-sikit.
Pergi kerja balik.
Balik kerja, masak.
Layan suami dan anak-anak makan.
Tolong anak siapkan kerja sekolah (ajar)
Tidurkan anak-anak.

Tu tak kira kerja office yang bertimbun-timbun ke..
Apa ke.

These what I see for my entire life with my mom.
She is an accountant.
And I wonder,
Didn't she ever feel bored?

So, one day
Soalan cepu emas suddenly came out of my mouth.
Soalan cepu emas yang betul-betul mintak kena cepuk rasanya.
Hahaha.

erm.
"mak, mak tak pernah rasa bosan ke, penat ke, buat kerja rumah ni hari-hari.
erm, yelah, macam hari-hari asyik ulang benda yang sama je"

Agak-agak apa mak ana balas?

Dia sikit pun tak pernah rasa bosan.!
Sebab tu kan memang tanggungjawab.
MasyaAllah.

Hebatlah.!

Tu accountant.

Kalau doctor?
Kalau cikgu?
Kalau lawyer?
Macam mana eh?

Susahnya.
Dengan tekanan, ketidak selesaan semulajadi that come and go every months.
Tu belum kira pregnancy lagi kot!
MasyaAllah.

Lelaki lepak je.

Sebab tu tengok selalunya abah selalu basuh pinggan,
Masak bila mak demam,
And yang selalu basuh baju dan sidai baju memang abah.
Sebab kitorang just orang biasa-biasa.
Memang tak ada orang gaji ke apa.

So, I really respect my mom.
And every mother in this world should be proud of themselves.

And so do every girl that do make it in their study.
Sebab bagi ana.

"Leceh gila jadi perempuan!"

Dari Abdurrahman bin Auf r.a., Rasullullah SAW bersabda, " jika seseorang
perempuan mengerjagakan solat yang lima, puasa di bulan Ramadan,
memelihara kehormatannya dan taat kepada suaminya maka akan
dikatakan kepanya masuklah ke dalam syurga dari pintu mana sahaja engkau suka."
(Hadis Riwayat Ahmad dan Thabrani)

Respect Y(^_^)Y

This is move lovely mak =)
She is an accountant.
She is a wife
She is a mother
And she is wonderful ^_^
She is my "special" girlfriend.

Kawan ana cakap.
Bila isteri kita tak suka mak kita.
That is one of the strong reason that can be use to divorce her.

InsyaAllah try to find someone who can take a good care of my mom =')



Monday, September 10, 2012

Exhausted.Enjoy

Assalammualaikum wbt dan salam ceria ^_^

Kejayaan yang sangat berharga diperoleh
melalui usaha keras, mengeluarkan keringat, 
air mata dan darah.
Kejayaan yang diperoleh dengan susah payah 
dan pengorbanan, sepertimana yang diperkatakan oleh
Abu Thayyib ; "Seaindainya tiada halangan,
maka semua manusia boleh jadi pemimpin.
Orang dermawan boleh menjadi fakir, dan 
Orang berani boleh menjadi pembunuh"

Alhamdulillah tahun 2 bermula dengan agak baik.
Walaupun ana masih belum rasa nikmat cuti.
Tapi tak apalah.
At least ana rasa momentum untuk terus berusaha
masih terlekat pada diri. InsyaAllah.

Mintak maaf sebab blog ana ni under construction sebenarnya.
Tu yang layout semua masih berterabur.
Hehe. *bajet best je*

Tahun 2 ana memilih untuk melepaskan kepimpinan sebagai
Presiden Batch.
Bukan untuk study semata.
Sebab rasa pelik kalau .
So, insyaAllah keringat boleh ana fokuskan ke
tempat-tempat lain insyaAllah.

"Tidur yang paling nyenyak adalah tidur dalam keletihan"

InsyaAllah pagi ni akan jumpa Pelajar Perubatan Tahun 1
Jadi usher.
*bukan usha eh*
alah lagi pun tak hensem pun sekarang ni.
Sure xde yang nak tersangkut-paut bagai.
Sebab botak..haha.
Ok xde kena mengena. Dah dah.

Tapi rasanya hari ni ana nak uruskan pasal bas
Untuk program Interaktif Dakwah Training.
InsyaAllah akan diadakan pada 15-16 September
Pasal comparative religion.
(nanti akan ana kongsikan)

Dan ada yang perlu diuruskan untuk
Program Rumah Terbuka Islamic Student Association.

Duh. 1st week dah sibuh dah ni.
2nd week belum tahu lagi macam mana.
End of 4th week dah final.
Cepatnya -.-

Masa rasa bergerak terlalu laju pulak.

Overall, alhamdulillah, 1st week sangat terisi.

Program PEMBINA
Persatuan Belia Islam Nasional
Sabtu
Program, penyebaran borang survey
berkatian akhlak remaja,
di UiTM dan AUCMS.
dan pembukaan keahlian baru PEMBINA
Sabtu lalu.

Ana kena buat survey di UiTM.
rasa akward sangat...
nanti boleh story-mory lain ye.

Dan...
Kami sempat jugak enjoy ^_^
Sementara awal-awal ni.
Nanti duk mengadap buku je.
Kesian tau tak? Ngaaa.. =p

Penang Hill babeh ^_^


Tinggi~~
gayat-gayat.

Kali ke dua naik pun eksited jugak.

At the top ^_^


Dan posing-posing macho kami.
Ahaks.
*muntah*










jangan lupa solat

Dan gambar-gambar ni
Di"curi" dari roomate ana.
Reza namanya. ^_^

Nasihat ana,
enjoy semasa study.
buat benda yang kita suka
tapi jangan melampau sangat enjoy
dan study elok-elok.

Study je 24 Hours memang boleh gila dan tak ada life.
Perlu study dan perlu enjoy
dalam batas-batas agama.

To dia. cukup skema dah boh.
Cukup la dulu naa.
Cheq nak buat kherja.
*buruk gila bunyi orang Melaka cakap penang ni*
hahaha