Kawan-Kawan ^^

Friday, August 31, 2012

Quitter or Winner

Assalammualaikum wbt dan salam sejahtera.

Alhamdulillah bertemu kembali setelah sekian lama menyepi.
Ahaks macam pantun pulak. =p

"A quitter never wins, a winner never quits"

MasyaAllah. Hampir sahaja terluah dari hati.
Kenapa aku amik doktor.
Kenapa aku tak ambil engineering. Kan math tu best.
Kenapa aku tak ambil lawyer. Kan aku suka bercakap.
Kenapa aku tak ambil architect. Kan design2 tu menarik.

Ana tak cakap course-course lain ni senang.
Semua course ada kesusahan dia tersendiri.

Hampir sahaja ana give up for medicine.
Macam mana nak cakap.

When you have to compare 2 different lecture notes.
When you have a really big responsibilities.
When others 'depend' on you to arrange this and that.
'depend' ke? apa-apa je lah.

Tapi bila difikir balik.
Setelah apa yang ana peroleh untuk mengakhiri tahun 1.
Berlinangan air mata mengucap syukur tak terkira.

Ana bersyukur bukan sahaja lulus tahun 1 ukm yang ramai
medical student in Malaysia tau agak susah.

Tapi ana bersyukur for pengalaman yang mematangkan diri.
Pengalaman yang banyak mengajar.
Pengalaman yang insyaAllah boleh digunakan pada masa hadapan.

Ana tak salahkan kekurangan facilities or apa-apa.
Sebab ia mengajar kami yang belajar di campus berbeza untuk
Terus berusaha mencari.

Semasa reseat exam.
Duduk sorang di hostel sebab balik awal.
Tatkala bulan puasa.
Ana menangis sendiri.
Terasa sunyi.
Kosong.

But thanks to Allah.
I have Him

And thanks to my mother.
Bila ana dah tak tau nak cakap dengan siapa.
I will talk to her.
Thanks mak =')

Terasa banyak yang perlu diperjuang.
Untuk mempermudah life sendiri dan rakan-rakan.
Sometimes you just do not have enough 'power'
'energy' to do that.

"I am only one; but still I am one. I cannot do everything,
but still i can do something. Therefore, I will not refuse
to do something that I can do"
-Helen Keller-

"If you help others, then God will help you"

MasyaAllah.

Ana yakin, walau apa pun terjadi.
Never give up.
Keep going. Be strong.



That is the key for success.
Alhamdulillah. SubahanaAllah. Allahu akbar.

And these how I reward myself. =')





3 comments:

Farzlina Jaafar said...

Good LucK For Next yEar...SenioR!!!..
Allah didn't say that life would easy but Allah promise that He always with us in every step in our life..
:)

nurul.iman said...

Congrats zai! kan Allah janji, Dia sentiasa dengan orang yang bersabar. you deserve it. semoga terus cemerlang, insyaAllah. (:

Muhammad Zaiasraf bin Zainurin said...

Farzalina : welcome. InsyaAllah..may Allah ease your way too :)

iman : thanks iman ^^ insyaAllah. semoga terus berusaha dan berjaya jugak iman