Kawan-Kawan ^^

Monday, January 28, 2013

Hiking ke Gunung Ledang

Assalammualaikum wbt

Kembali menulis. Sorry lambat buat story pasal Gunung Ledang ni. Sebab tangan cramp. Haha
Sakit. Tapi sekarang dah ok dah. Kata tough? Muahaha. ok perasan
Tak la saya ini kurus keding sahaja~

Sebab saya dah banyak kali google regarding Ledang ni. Agak susah nak jumpa story dekat blog
yang menceritakan pengalaman sampai ke Puncak Ledang. Kalau ada pun, 1 ke 2 sahaja.
So, saya ambil tanggungjawab ini untuk cerita pengalaman Hiking ke Gunung Ledang ni =)

mendaftar di sini


Kami mula berkumpul di Melaka pada jam 6.15. Sebab dah janji dengan kawan from MMU Melaka
untuk jalan sekali ke Tempat berkumpul ke 2 di Merlimau, Melaka.

Atas sebab-sebab tertentu, kami mulakan perjalanan ke Merlimau pada jam 6.45. Memang dah lambat!
Dengan sesat-sesat cari 7eleven sebab nak beli keperluan, nak cari Bank lagi, dan nak cari rumah member,Leha namanya. kami sampai di rumah member saya ni pada jam 7.30 macam tu.

sebab nak cari rumah budak yang perasan Puteri Gunung Ledang ni lah.
Kami sesat lama~

Dan menunggu 2 lagi teman yang turut sesat nak sampai rumah dia ini. -.-
Kami bergerak dari Merlimau, Melaka pada jam 8.15 pagi macam tu. Sedangkan kami dimaklumkan hiking sepatutnya bermula seawal jam 8 pagi! Ya Allah..

Dan inilah pertama kali saya drive ke Gunung Ledang. Jadi jalan pun macam tak sure sangat.
So, tersesat jauh sampai ke Muar. Ni semua gara-gara Google Maps from my phone yang tunjuk jalan jauh!
Jangan guna Google Maps dah! haha

Dan setelah drive ala-ala Jeremy Clarkson tapi lagi hebat.
Muahaha.
Kami sampai di Ledang pada jam 10 pagi.

Ni la muka-muka bakal penawan Puncak Mahligai. Cewah.

Setelah bersiap-siap, kami buat keputusan breakfast sedikit sebelum hiking. Makan nasi himpit yang dibekalkan oleh ibu saya bersama lauk ayam masak merah. Pergh. Best beb!

Makan punya makan. Ranger kata, "korang dah lambat nak hiking ni."
"Kalau macam ni la, kita sampai ke puncak pun paling awal pun pukul 4 petang."
"Sebab orang biasa hiking ke puncak akan ambil masa lebih kurang 7jam!"
"Lepas tu, kalau nak turun lagi ambil masa dalam 6 jam. Confirm malam baru turun nanti."
"Tapi tak apalah, kamu nak hiking jugak, saya benarkan, tapi kita bergantung pada equipment anda."
"Berapa lampu suluh yang kamu ada kalau nak turun malam?"

Sebab kami bertujuh, paling kurang 4 torch light diperlukan.
Kami hanya ada 1 torch light. Haha. Sadis gila~
Takkan sampai separuh dah kena turun kot? Gila sedih macam tu!.

So, saya korbankan duit, beli 2 torch light yang berharga RM8 setiap satu.
Tambah 1 torch light yang kami ada, dan 1 torch light guider kami.
So, cukuplah.
Semua yakin je nak tawan puncak. (cuba bayangkan muka confident aku >.<) Ahaks

Ni lah sebahagian dari map.
Sebenarnya nak highlight KFC tu!!
Hahaha
Jangan main-main, ada KFC atas Gunung Ledang.

Kitorang dah happy dah..Tapi.....
Rupa-rupanya, KFC tu adalah "Killing Fitness Centre"
=.="

Di mana starting from there, climber akan start guna tangan, badan, dan bukan kaki sahaja lagi.
So, memang tough la katanya.
Ye ke?


Bila ranger tanya makanan, the best part is. One of us just bawak choki-choki and air mineral 500ml sebotol sahaja. Hahaha.

comel je bawak choki choki je
Dia ingat nak pergi mana entah~
-.-

So, kami start la hiking pada jam 11 pagi macam tu.

dan sayangnya kami tak ambil gambar di Check point 1, 
Bukit Semput. (semput betul! 700 anak tangga kecik-kecik!)

Check point 2 Hentian Meranti

and now CP 3 Batu Orkid.
Kenapa Orkid? entah..Tapi memang ada batu besar la.
Tak ambil pula gambarnya.
Orkidlah. (Gaya comel iklan apa entah dulu)

masih berjimba-jimba di check point 3

Terjumpa sekumpulan pendaki lain di Check point 5.
Kami solat Zuhur bersama.

Sejuk air gunung. Pergh, tak payah cakap.
Sejuk gila!!!!
Solat atas batu ni. (jangan salah anggap pulak ye)
Ni solat atas ni sebab ni je la kawasan rata yang ada.

Masa solat, kaki-kaki terasa menggigil menahan sejuk
dan penat cramp mendaki. Muscle twitch. Berdenyut2.

Story dekat ahli lain.
"eiyh!! Tak Kusyuk!!!!"
"weyh, sahabat Nabi dulu, tarik anak panah dekat kaki pun tak rasa tak tak??."
(free-free kena ceramah..)
Senyum.

Usai solat Zuhur di CP 5
Sungai Tiga Segi.
Muka happy sebab dah solat

dan ini gambar ke KFC tu.
Rileks sekejap lepas tu.

Ni our guide. Brother Firdaus.
Laju gila naik-naik tangga semua.
Ni di Gua Kambing

Sebab apa nama dia Gua Kambing?
Menurut Lagenda, ada kambing dilihat dahulu di kawasan ini.
Eh?. Macam cerita Ahmad Albab pulak!

Alhamdulillah, melepasi halangan Gua Kambing
=)

Laluan ke Puncak Gunung Ledang. Wee.

Tali-tali macam ni banyak sangat sepanjang laluan selepas KFC
tak larat ambil gambar.
Asal ada batu besar, mesti kena panjat guna tali ni. Kadang-kadang licin sebab 
terpijak kat bahagian lumut. So, berhati-hati ye.

Dan lagi!

gigih betul!

dan kini saya berada di ketinggian 1000m dari aras laut!

muka-muka keletihan~

Tali lagi~

Ni antara yang paling gila!!!


Ya Allah, cantik betul view dekat sini.
Tapi kalau jatuh~~
Ke gaung lah jawabnya~~
Bahaya!

Ni Taman Bonsai.
Pokok-pokok bonsai ni lagi besar dari kat rumah.
Tapi view dari sini, SubahanaAllah, cantik!!!!
Alhamdulillah dikurniakan nikmat mata =')

Angin pun kuat atas ni

Ni lah tangga-tangga menuju ke puncak!
Antara lah.
Tapi banyak lagi sebenarnya.

Kalau asik keluar camera amik gambar je bila mau sampai ye tak?

Dan selepas kami sampai ke CP7 iaitu Bukit Botak, kami ingat itu adalah puncak, tapi kami lihat di seberang sana nampak satu lagi puncak. Lebih tinggi.
Dan kami perlu turun, lalu macam banjaran, dan climb kembali untuk ke betul-betul puncak!
Ya Allah, time tu Tuhan jela yang tahu.
Dia punya penat, cramp, semua ada..

Dan kami tak ambil 1 gambar pun sepanjang laluan.
Hanya jalan, berhenti, jatuh-jatuh, tersadung akar kayu, jatuh dek licin tanah.
Janji tak jatuh gaung. Alhamdulillah.

and finally, after 6 jam setengah
sampai kami di puncak Gunung Ledang!
kami sampai lebih kurang pukul 4.15 petang.

Alhamdulillah

meet this uncle.
He is about 56 years old
He said, "maybe this will be the last mountain I climb"
Tabik la uncle!!

Berjaya! Yeah!!

FYI, belakang tu menara Telekom
So, line telefon mmg penuh time ni.
Hehe

Dan kami turun mengambil masa selama lebih kurang 5 jam.
Turun laju je!
Sebab lapar.

Beg agak berat act, sebab bawak air banyak gila!
Sebab I totally dont want to drink from air Gunung.
Takut Leptospirosis!! (kencing tikus)

Solat Asar pada jam 6 petang di water point

Solat Maghrib di CP 3 Bertayamum.
Dan sampai di base pada jam 9 malam!
Kami makan, breakfast yang kami tak sempat habiskan tu..haha
Tu la nasi himpit paling sedap dalam dunia yang pernah kami rasa!!!!
hehehe

Bayaran Guide = RM220 (per group-1 group may up until 10-14 persons)
Climbing fees (RM10 per person)
Insurance (RM2)- I dont know what it will cover. hehehe
Enterance to Ledang (RM5-adult, RM3 children)
Deposit for not Littering (RM 50)- kami berdisplin, so, dapat balik ^_^

Contact number : 019 777 2057(Ranger Taman Hutan Lagenda) 

8 comments:

Cik Ummi said...

Alhamdulillah semuanya lancar je =)


hm, dulu member cakap ada batu2 yang berbentuk menakutkan.. tp xtaw plak kat check point mana.. teringin plak nk tgk.. hoho :3

Fynaz Shamz said...

wahh .. beznye .. in sha Allah nk ke sana jgkla jiak ada kesempatan :)

ausza ausz said...

haha .. salam jumpa lagi ..

Naszz Ajanz said...

salam nak tanya guider tu ranjer hutan tu provide ke?

Muhammad Zaiasraf bin Zainurin said...

salam

Tak provide..Kena bayar (wajib) rm 300 if x mistaken last pergi hari tu. (i naik twice..hehe)

Time Traveller said...

Assalamualaikum nice story.. :D
Berjaya jugak korang naik ikut KFC walau waktu dah lewat.. btw sekarang kalau lambat memang tak boleh ikut KFC lagi ..

Menara belakang tu dah jadi army punya bukan telekom sebab tu strait giler tak bagi amik gambar..

6jam korang naik..lama giler tapi tak apa la asalkan sampai kan.. itu yg penting .. well done :D

http://timetravelafif.blogspot.com/2014/02/misi-menawan-gunung-ledang-15-febuari.html

Supiha Hasim said...

assalamualaikum...i'm firt timer yang bercita2 nak tawan gunung ledang this weekend..

nak tanya..brapa cost awak sekumpulan untuk naik ke gunung ni...

brapa sekurang-kurangnya bilangan climber yang dibenarkan untuk naik??...4-5 org boleh ke?

Muhammad Ziqin Bin Hasan Ziqin said...

Assamualaikum
Nk tanye wajib pakai guider ke nak naik?
Kalau kte naik sendiri ikot trail je bole x?