Kawan-Kawan ^^

Thursday, September 8, 2011

beyond the limits

Assalammualaikum wbt..

sejak kebelakangan ni memang la banyak termenung aku ni.
nak kata angau.
jauh sekali..haha
maybe i need to think about my past a lot.
discover which part is right and which part is wrong.



entah macam mana..
ride punye ride..
terlajak sampai sini..
so, lepak sorang-sorang..
kan tengok laut dapat pahala ^^

..........................


Korang pernah dengar tak cerita pasal ulat beluncas?
Tak apa, biar aku cerita versi aku. Mesti dah ramai terbaca cerita ni kat mana-mana.
Tapi aku minat cerita ni.

Kisah ulat beluncas yang berani.
Dalam satu hutan.*macam masuk pertandingan bercerita masa darjah 1 pulak..hehe
ok..
Ulat beluncas ni tinggal dalam satu kumpulan kecil.
Di sebuah pohon yang rendang.
Mereka hidup gembira. Makan daun, minum embun..
Itulah rutin mereka setiap pagi.
Bila cuaca panas, mereka akan berehat.
Rutin mereka sama sahaja.
tidak berubah. Malah mereka happy. Malam, tido. Siang bangun, makan.

Mereka ada rules.
antaranya..none of them are allowed to climb the tree until the top of it.
sebab, maklum la, ulat ni duduk Malaysia.
Matahari panas, so, if dia climb sampai atas nanti boleh mati.

Tapi. Ada seekor ulat ni dah mula bosan dengan hidup dia.
Biarlah identiti ulat ini dirahsiakan.
Aku namakan dia Si A.
Dia berdegil mahu panjat pokok itu.
Dia teringin melihat sendiri apa yang ada kat atas pokok tu.

.....................

Kerajaan negeri ulat beluncas tu pon apa lagi.
Marah la Si A ni tadi.
"Kalau kau panjat, kau jatuh ke, kene panas sampai mati ke, kitorang tak kesah"

Memang bahasa ulat ni kasau sikit.
ulat pada melaka =p
Tapi hati baik. macam orang melaka gak. hehe

Oklah. Ulat ni tak kesah.
Dia pun panjat pokok tu.
Sampai kat atas, dia terasa letih dan ingin berehat.
Mungkin sebab panas. Masa tu summer.
Tapi dia memang puas hati. Lawa rupanya pemandangan dekat sini.

Dia berehat lalu tertidur.
Tanpa dia sedar. Badannya mula bertukar warna.
Dan diselaputi benda keputih-putihan.
Lembut. Lalu dia tertidur lebih lena lagi. Bertukar menjadi kempompong.

Sedarinya dari lamunan.
Ketika unggas di pinggir kali baru nak gosok gigi.
Dia terkejut dan mendapat dirinya dah transform.!
Sangat cantik.
Dia telah mempunyai sayap yang berwarna-warni.
Dan boleh terbang.
Malah boleh melihat dunia ini dengan perpekstif yang lebih luas lagi.
Dia jugak dapat melihat pemandangan dengan lebih tinggi berbanding kawan-kawannya yang tidak ingin melakukan perubahan.

...............................


Haa. Tengok?
Ulat pun boleh buat.
Ini pulak kita.

Kadang kala tindakan yang kita ambil tu
Biarlah berani. Tapi bijak.
Maybe kita boleh buat benda yang selama ni kita tak pernah buat
Or tak pernah pikir kita boleh buat.
Atau kita belum ada masa nak buat.
Macam nak tak nak je buat.
Buat-buat?..

Kita ambil benda mudah la.
Katamkan sebuah buku luar dari syllabus dalam masa sebulan.
For example, buku yang membina soft skills yang korang tak ada.
tak pernah fikir.
belum ada masa nak fikir.
or tak terfikir.

............................

Contohnya, How To Become A Good and Successful Medical Student.
A holistic approach by Prof. Dr. Muhaya Haji Mohammad.

masa mula-mula jumpa sirius aku langsung tak respect dia.
sebab dia datang lambat. tapi tu pun emergency sebenarnya
but after listen to her talk baru-baru ni.
aku respect gila kat prof dr muhaya.
sangat hebat orangnya


berapa ramai yang tahu macam mana cara buat notes yang baik?
cara preview lecture yang baik?
cara taking notes yang baik?
waktu-waktu prima.(prime time) to study?
and banyak lagi lah.

Another example.



Fikah perubatan by Dr Harmy Mohd Yusoff dan rakan-rakan

berapa ramai Doktor dekat Malaysia ni,
yang realize, pekerjaan ni adalah pekerjaan termudah untuk berdakwah?
*nanti aku kupas lagi bila ada masa

Berapa ramai Doktor dekat Malaysia ni yang tahu macam mana nak ajar patient ambil wudhu bila pakai POP?
Berapa ramai Doktor yang boleh explain kat patient different between haid and nifas?
Berapa ramai Doktor yang boleh ajar patient solat?
Berapa ramai Doktor yang tahu hukum bagi injection to patient while fasting?.
Berapa ramai Doktor yang boleh explain pasal istihadah and hukumnya?.
Macam mana hukum orang berpuasa lakukan peritoneal dialysis or hemodialysis?
Kalau patient tanya, takkan nak senyum je?..haa.

haaa..important tak benda-benda ni?.
benda-benda ni memang la tak akan ditanya during your examination as a medical student.
tapi it is a crucial notes that need to be realized by us as a medical student.

Or maybe,
kita boleh buat benda yang tampak mudah.
Tapi susah.
Apa dia?
Baca Al-Quran a page at least everyday.

senang?
nampak senang kan?
tapi susah.
for example.
time raya ni lah. duduk kampung. hari raya.

Orang datang rumah tak berhenti.
Sedara dekat, Sedara jauh.
agak-agak, one page, kat rumah orang sehari suntuk.
ada masa tak nak baca?
Even aku sendiri tak amalkan bawak pocket Quran.

or korang pergi keluar hang out dengan member.
Pergi bercuti. Langkawi ke. ape ke.
korang bawak ke Quran?. one page je ni nak baca.

So, apa kata.
korang install Al Quran apps yang belambak-lambak dalam handphone korang yang canggih-canggih tu.
ipad ke. ipod ke.
senang. itu salah satu important benda ni bagi aku.
sebab tak la sensitif nak pegang macam Al Quran. kena baik-baik jaga.
teknologi kan macam-macam
haa. macam mana?. susah? senang?.


cubalah. baru best jadi medical student.
banyak benda best yang korang boleh grab masa muda ni.

So, kalau orang lama cakap.
Even ulat dalam batu pun bole cari makan, inikan kita manusia.

So, event beluncas boleh buat. Takkan kita tak berani?
^^

2 comments:

JaGaLaH hAtImU... said...

Salam..aku dah baca buku prof. dr Muhaya tu lbih drpada 10 kali..but at last,i'm not end up as medical student..Now, aku dah simpan buku tu baik2 dlam almari aku..spaya aku tak terkenang lagi..huhu

Muhammad Zaiasraf bin Zainurin said...

waalaikumsalam wbt,

bro, rileks la..rezeki ada kat mana-mana..insyaAllah..:)