Kawan-Kawan ^^

Wednesday, September 7, 2011

Biar Aku Rungkai Semuanya

Assalammualaikum wbt

menulis kembali..
alhamdulillah diberi kesempatan bernafas..

aku happy dengan hidup aku sekarang..^^
korang??..

entah macam mana..aku terdengar Syam Kamikaze menyuarakan pendapat beliau dalam satu temu bual..
kalau diberi kesempatan untuk mengulang kembali masa..apakah yang akan kamu lakukan?..

"semua orang diberi masa untuk menjalani kehidupan masing-masing. Merekalah yang menentukan. Bagi saya, tidak perlulah mengulang kembali masa yang telah lalu. Kerana saya bahagia dengan apa yang saya lakukan."

"kerana kalau saya tidak melalui saat-saat 'itu' dalam diri saya, mungkin saya tidak mencari kehidupan baru ini. Dan mungkin saya tidak pernah tahu erti kehidupan sebenar. The purpose of life."



*aku olah sendiri sebab aku tak ingat bulat-bulat ape dia cakap. Setakat dengar macam tu aje.*

note : Syam Kamikaze merupakan seorang guitarist terkenal..composer..ex-music director of ASTRO. Kini beliau telah menumpukan kerjayanya dalam medan dakwah..dan Islamic music.
maybe ade tak lengkap..ni apa yang aku kenal dia la..korang nak tau korang tanya la Pak Cik Google sendiri. :P
.............

kenapa eh aku cakap aku happy dengan life aku?.
bukan ke sebelum ni ada post aku confused?.haha..
siap kena maki free lagi kat situ.!

ok lah.
dipendekan cerita. sebab banyak sangat yang bertanya.
"eh zai, kau bukan ke fly patutnya?."
"bila nak fly?"

hahaha..
okay aku TAK FLY.
fullstop.

hati mana yang tak sedih when all your ambition to continue your studies overseas.
reading books such as Hlovate's. when form 4 set in your mind.
"no matter what happened, i will continue my studies overseas"
tu la yang aku set in my mind before.
.was.

hati mana yang tak sedih baca status orang kat facebook yang berubah-ubah
happy je semendang.
so, diri sendiri pon nak kena buat status yang happy la.
nak tunjuk yang i am happy.
for what? people.
yup. kita hidup ni untuk apa?
"untuk orang" tu yang bapak aku cakap

for example.
"kasut ni murah ni, nanti orang tengok, tahu beli kat pasar malam..malulah!"
"mak, nak beg baru. Kawan-kawan gelakan la beg ni, dah buruk"
"ish, tak nak la makan dekat sini. malulah orang tengok. tak ada standard r makan kat sini"

kenapa? kenapa? kenapa?
tu la orang persoalkan..purpose of life.
hidup untuk orang? tak mungkin..kot ya menjaga hati orang ade la sikit kot.
tapi aku tak nak kupas pasal the purpose of life. maybe korang bole baca blog lain pasal tu.

bila baca status orang yang dah fly. dah nak fly. baru sampai tempat yang fly.
hati siapa yang tak sedih bila diri sendiri tak dapat fly?
siapa yang tak rasa down bila kau dah usaha gila-gila then kau tak dapat?.
siapa yang tak sedih bila member kau sendiri berpuak-puak la hapa la.
hati siapa yang tak bengkak when you know u can do it. but why the result is like that? why?

baiklah. truth .

setelah call MARA.
and apa yang Pak Cik aku bagitau.

pointer lepas. CGPA lepas.
interview lepas.
IELTS sangkut.

eh jap..interview lepas?
mungkin ramai yang tak tau ni..sebab bila IELTS sangkut je.
automatic MARA cakap, "sorry dik, tak lepas"

but i knew because my uncle.
pernah kerja kat Jalan Raja Laut and kenal Puan Shahidah.
*dia ni uruskan kitorang yang under MARA* comel orangnye

yelah..i also don't know. why my speaking part is soooo low.
until ruin all my grade.
padahal. mamat and minah Irish tu faham je apa aku cakap masa interview?.

and when that part. i was so frustrated.
tapi tak apalah. at least aku lepas interview.
then Pak Cik and a few seniors suruh hantar surat rayuan to MARA..

re-test of IELTS.
diorang cakap kalau lepas interview boleh je nak reseat balik IELTS.
so, hantarlah.

and the good news. alhamdulillah MARA bagi..but guna duit sendiri and uruskan sendiri.
tak apalah..rm600 yang berbaloi kot

call AUCMS..but then..AUCMS tak nak arrange lagi. diorang dah serabut dengan student 2nd list and 3rd list..
*sorry la kalau ada readers yang tak faham list-list ni..
senang cerita tak nak uruskan placement aku lah.

so, aku tak dapat fly.
hahaha..chill lah..
but alhamdulillah..MARA still taja for MD UKM..syukur.

maybe aku ada buat salah kat mana-mana.
tak cukup doa ke.
kan Allah pandang pada usaha. bukan pada hasil ^^

....................

Tapi seriously aku jealous kat mereka-mereka yang dapat fly
take the opportunity that given to all of you the best that you can.
insyaAllah.
aku tak dapat lagi nak kongsi news, info kat korang.
tapi doa aku untuk korang berjaya kat sana as the best medical student.
always saudara-saudaraku. =')

masa pergi program National Ibnu Sina Conference and Community Engagement.
aku dapat jumpa medical student overseas and local.
but aku banyak tengok yang overseas lah.
sebab diorang ramai gila yang sanggup datang..
bayangkanlah..from Ireland, UK, India, Czech Republic, Egypt, Indonesia and banyak lagi lah...
from Malaysia sendiri..
UKM, UM, USM, USIM, UIA, RCMP, Manipal, CUCMS..and ada lagi kot yang terlepas ni.



mostly alhamdulillah..student medic ni..
pergh. terbaek.
mostly yang overseas nampak lagi matured. tapi lebih kurang la.

maybe ukhwah kat sana lagi kuat. and korang akan lebih 'mencari'
tu yang buat aku lagi jealous tu.
hahaha

muslimat mostly tudung labuh. nak pandang pon segan.
alhamdulillah. aku harap korang amik la opportunity ni sebaik-baiknye tau.
jangan rosak-rosak. banyak benda baik kat sana.

student Malaysia pon baik-baik semuanya.
senang cerita. student medic ni baik lah..cewah =p

tak sabar nak conduct event macam ni one day. insyaAllah

........

guys, all the best kat sana..
aku doakan korang berjaya semuanya.
aku kat sini pon buat yang terbaek =)
insyaAllah



eh btw. sempena Syawal yang ada lagi ni.
nak wish semua.
SELAMAT HARI LEBARAN
from Muhammad Zaiasraf Zainurin and family =)

22 comments:

Ibrahim Jamaluddin said...

yeah..zai....nice entry..insyaallah..kte kuatkn smngat...biar ap pwn trjdi..we are medic student..maybe Allah knows the best from us..

MoSyaZ said...

insyaAllah zai.rezeki ade kat mane2. tabah bro :)

selamat hari raye jua :D

Muhammad Zaiasraf bin Zainurin said...

ibrahim : thanks bro :) insyaAllah..yeah..^^

mosyaz : insyaAllah..tak kesah la study mana pon..alhamdulillah still bidang sama..thanks bro :)

miera said...

same here!..tp x bek cdey lme2..idop msty dtruskn..tabahkan aty k..allah knows best..plus m'sia pown okayy..sumtimes de stdnts m'sia yg lg bettr than oversea..place is not that important..yg pntg kte stil dpt capai cte2 nk jdk doc..t master kte wat la kt oversea.. :)

Muhammad Zaiasraf bin Zainurin said...

miera : yup betul tu..insyaAllah..tgok la master nak sambung mana..plan nak sambung kat malaysia jugak la senang..cepat kawin :P

Anonymous said...

I LOVE YOU

senior ireland said...

Allah answers our prayers in three ways

He says YES, and gives us what we wanted
He says NO, and gives us something Better
He says WAIT, and gives us THE BEST at His own time

Percayalah perancangan Allah tu yang terbaik. Perjalanan ni masih panjang. Walau kat mana pun anda berada, kuatkan semangat, teruskan perjuangan! =)

Muhammad Zaiasraf bin Zainurin said...

hahaha..ni siapa pulak anonymous ni~..aku rasa mcam bole agak la budak2 ni..hahaha

senior : yes!..insyaAllah..macam cerita orang nak bunga dengan rama-rama tu..penah dengar?.hehe..anyway..insyaAllah..Allah sebaik-baik perancang..^^

Anonymous said...

teka la sp yg ckp I LOVE YOU

Muhammad Zaiasraf bin Zainurin said...

haha..entah la...tak brani pulak nak teka..haha ^^

a love-exhausted man said...

slmt berjaya sama sama utk md ukm. biarkn yg lepas tu berlalu..selamanya..

Muhammad Zaiasraf bin Zainurin said...

a love exhausted man : erk..nama kau~ hehe..orait..selamat berjaya sama-sama :)

Anonymous said...

ok la kalau x berani teke.
just so u know, I'll always love you.
good luck in your studies.
Insyaallah, we'll meet again.

Muhammad Zaiasraf bin Zainurin said...

erk..

miera said...

ko!!..engt nk kwen jeq an..g blaja lu ah..abeskn md 2 dlu..hehe..
wah2..i love u gituu..weeewiit..hehe.. :P

Muhammad Zaiasraf bin Zainurin said...

kahwin tu positive..elak maksiat sume :) eh tp aku xtau siapa ngade2 main love2 ni..ish

senior ireland said...

cerita bunga dgn rama2? cambest je.. cecite2

Muhammad Zaiasraf bin Zainurin said...

alah..yang orang mintak kat Allah rama-rama yang cantik and bunga yang kembang mekar..tapi Allah bagi dia, ulat beluncas yang huduh dan kaktus berduri..tapi, lambat laun, ulat beluncas bertukar menjadi rerama yang cantik dan kaktus berduri berbunga dengan cantik..
Allah itu Maha Kaya :)

miera said...

ahaha..mmg lah kwen uh something yg positif..tp yg pntg kte blaja lu..t angau smpy lalai...hehe..mybe scret admire ko kowt..crik ah spe..haha..kte ko cam tawh jeq spe dye..??

Muhammad Zaiasraf bin Zainurin said...

aku tengok mostly medical student yang kawin tak lalai pon..berjaya je..yang berchenta uh aku xtau la pulak kan..secret admire? haha..yang tu aku rasa budak2 ni main2 la..xde keje

Senior Galway said...

Allah berikan yg terbaik utk zai. Myb ade hikmah disebalik tu. Belajar bersungguh2, zai, walaupun di mana awak berada. Jgn hancurkan harapan ibu bapa :))

With luv,

Muhammad Zaiasraf bin Zainurin said...

insyaAllah..ada hikmah :)