Kawan-Kawan ^^

Thursday, November 21, 2013

A Chunk of Coal

Assalammualaikum wbt

"No Job for Med Grads Next Year" you can read this here

(amaran : kalau nak baca sekerat jalan, jangan baca..nanti korang salah anggap my point of view)

Antara isu yang jadi omokan for medical students. Siapa yang patut kita blame? Government? Parents? Student? Dengan increasing numbers of medical schools, improper placements and requirements needed. Semuanya hanya mengusutkan keadaan! At least B in science subjects, and C in other subjects in order to enter a medical school. Gila ke apa??! Semua ni diorang perlu revise balik.

And sometimes, scholar punya placement pun dah "gila" juga dekat Malaysia ni. Kalau korang dapat straight A's sometimes JPA or MARA hantar dekat tempat yang orang pandang serong. "Which university you come from eh? Ouh, private lah?" Tak tahu kenapa benda-benda macam ni diorang blame like "Hek eleh budak-budak uni private ni, sibuk nak amik medic, bolehlah guna duit parents..bla3" "Sebab yang banyak university private ni lah benda ni jadi penuh"



Me myself got Straight A's in SPM and under scholar. Bukanlah nak berlagak, tapi tak suka bila orang pandang rendah gila perlekeh-lekehkan students in private uni if they dont actually know what happen "inside" the government. And i can say that one third of my batch are among the top students in their SPM with at least 7A+ to 8A+.but still straight A's..there are few of them that got straight A+. Why JPA sent them here? Private uni? I saw few housemen from private uni, gempak gila housemen ni. I know her background was good. (But Im still grateful because we will get full degree from ukm). Ok enough with past glory. Just, pandangan macam ni sometimes perlu diperbetukan sebab placement for medical student dekat Malaysia ni agak gila.

"If we look out into the sky at night, we will realize that, the darker the sky, the BRIGHTER are the stars!"

Now, its time for each one of us have to compete among each other. Hehe. I would say "bring it on"

I really mad at parents who force their kid to be a doctor. Biarlah diorang pilih sendiri apa diorang nak jadi. Ni tak. Kalau tak suka memang serious tension medic ni. Kalau tak suka lah. Tak hairan ada student medic ukm yang bunuh diri last month. Dah la sama batch pulak tu. Huhu..Kitorang yang under ukm belajar guna system ukm, with different lecturer, but with same exam question and examiner, no tips from ukm itself, physical examination style different, notes during pre clinical dlu lain..Ya Allah, lagilah tension kalau nak ikutkan!

Tapi, i know that I have my own responsibilities. And I am really in love with medicine by the way :D
Dalam keluarga sebelah mak and ayah both belum ada seorang doctor pun lagi. Lepas tu, in my MCKK batch ada dalam 6 ke 7 orang je yang ambil medic. Nampak tak tanggungjawab tu? Tu belum kira towards scope yang lagi besar, for ummah. I do realize that I need to work extra hard in order to become a good one. With good background Inn shaa Allah I will make full use of it. So, siapa yang cakap, "alah rileks la, kenapa rajin sangat ni", "Pergh semangat gila kau ni.." yang ada sifat nak buat diri ni bersenang-lenang, i will tell you that I have my ambition, I have my aim, I have my own responsibilities! Sometimes orang cakap diri ni serious sangatlah, apa lah..Kadang-kadang, diorang just TAK FAHAM keadaan diri ni.

What I am for, just desire to be right, think right and act right in medicine in the future.

Baca buku, memorize semua benda ke nak jadi doctor to be a good one? Macam tu ke doctor yang kita nak? hadap buku sepanjang masa, hafal..hafal..dan hafal..Somehow aku tak rasa macam tu. Kalau a hospital need a doctor that knows everything just memorize and memorize, baik diorang beli je buku medic banyak-banyak. Beli ensklopedia harga dalam 400 ke 500 ringgit sebulan. Even better, now we use smartphone. Tak tahu google je..

More important is the one who can actually use their brain to think instead of memorizing. We memorize the treatments for a certain disease for example, but we didn't notice and think about other symptoms or signs or complications that will develop in different patient! How we will be a good doctor? Still memorize everything?

How about doctor yang memorize everything tapi tak boleh buat kerja. Buat procedure pun tak nak. Tu belum kira yang berlagak, sombong, tak reti nak cakap baik-baik dengan patient..We are human, patient also human.

How many of us that have strength to be scolded? How many of us have strong iman and taqwa? How many of us have manners towards patient, nurses and staff? How many of us that devote our time to the charity?

Susah tak belajar medic? Tengok kawan-kawan Mesir yang terpaksa terpisah-pisah dengan batch sendiri. Problem that they faced. Kesian kot. Sedih semua ada dalam medic. Paling sedih bila fail exam. And me myself pernah rasa kesedihan tu sorang-sorang dulu. Tak ada siapa nak share. Ingat best? Tapi, benda-benda ni yang buat diri jadi makin matang dan dewasa.

There is a saying :- "It is in great crises and wars that great men are born."

Dengan omokkan yang buat kita tension, placements, requirements, banyak gila medical school, housemen belambak, how do we actually act and change to become the best among the best. Tak sabar nak grad and see later. Tak apalah.

"Diamond is a chuck of coal that made under good pressure"

Mujahadah yang bukan mudah dan panjang :')

p/s : I wrote for motivation towards myself. Kalau terasa mintak maaf.

us : after finished end of O&G posting with consultant and specialist of Kulim Hospital and Specialist who is external examiner from UKM. I got him as my examiner.



2 comments:

manusiaekstinsi said...

Kuatkan semangat zai,in sha Allah boleh!

Muhammad Zaiasraf bin Zainurin said...

thanks nor arif :)