Kawan-Kawan ^^

Wednesday, April 1, 2015

Pemuda-Pemuda Lemau

Assalammuaikum& sejahtera.

Yeay menulis kembali.. (untuk tunjuan mengelakkan kesalahfahaman, sila baca sampai habis sebelum anda melompat ke arah konlusi)

Darsawarsa ini (cewah ayat) ada keluar satu artikel dari The Star berkenaan houseman punya waiting list menjangkau sampai setahun. Uishhh. 1 from 5 houseman quit, dan ada yang kerja jadi waiter, promoter dan sebagainya.

To be honest, artikel tu sangat-sangat la disturbing bagi aku sebagai seorang medical student. Dan aku rasa kalau saiya ta kuat boleh jadi down kot dengan artikel-artikel yang macam tu. Artikel-artikel macam tu la yang boleh buat kau rasa "eh kau ni betul ke nak jadi doktor?"

So, aku pun senaraikanlah kenapa aku rasa artikel-artikel macam ni sangat annoying (walaupun its considered as sad truth)
  1. lambat start kerja, lambat la boleh bantu mak ayah.
  2. lambat start kerja, lambat la kumpul duit nak kawin!
  3. lambat start kerja, ilmu medikal dalam kepala habis berkarat
  4. lambat start kerja, lambat la boleh rasa pegang duit banyak
  5. interestingly, aku tak jumpa alasan lain...penat brainstorm..
Lepas tu semalam atas perbincangan dengan group usrah dan dalam group whatsapp, tak pasal-pasal aku kena tegur sebab fikir macam ni. Dan aku pun tak tahu apa masalah aku. Nak mintak kena penampar bismillah kot! 

Sekarang ni kalau boleh kita dalam usaha hendak meramaikan golongan professional Muslim. Dan sekarang kau,,kau ni (cakap dekat diri sendiri) dah dekat dah untuk dilahirkan sebagai seorang daripada mereka. Setahun lagi untuk grad insha Allah dan dapat title "Dr". Tahu tak berapa banyak kau boleh contribute dengan adanya ilmu dan that title in front of your name? Yup orang lain pun boleh contribute bukan doktor je boleh contribute dekat society, tapi ni aku tengah cakap pasal isu lambakkan doktor and yang quit, so aku focus dekat doktor. Please faham..huhu

Sangatlah menyedihkan jika kau yang telah ditarbiah jiwanya menjadi "pemuda-pemuda yang lemau". Kau hanya fikir.."ok lepas aku belajar aku nak kawin, aku nak ada anak-anak (yang comel..hehe), lepas tu tengok anak-anak aku besar. Ok lepas tu nak tengok anak aku besar, lepas tu nak sambung belajar sambil2 tu nak sambung study..Then tua..then..

Sedihkan? Kau boleh contribute banyak lagi kot!

Dr Zulkifli cakap dekat aku semalam, "Awak hidup sebagai orang yang kecil, awak akan mati sebagai orang yang kecil. Awak hidup sebagai orang yang besar, awak akan mati sebagai orang yang besar dan nama awak akan sentiasa disebut-sebut"

Senyum

"Hidup sebagai seorang houseman bukan test of knowledge sangat. Its more like test of attitude. Dan bila awak lepas housemanship awak, baru awak dapat full license untuk practice as a qualified doctor. Tapi kalau awak quit masa awak houseman, walaupun awak ada title doktor dekat depan, ada medical degree, tapi awak tak boleh practice. Apa yang tinggal? SPM-laa. SPM 9A boleh mintak kerja apa eh? Thats return to the artikel.."

 Dr cakap lagi.."orang yang quit ni biasanya dia hidup dalam dunia dia sendiri, tak ada support, cepat down..Orang di jalan-jalan tarbiah ni dia yakin kena kuat."

So, kalau dah start fikir bukan-bukan tu, faham-faham sendiri eh zai.


why not from this...kita tukar?
From promoter and waiter (tak jumpa gambar masa jadi waiter dulu)
into a doctor?
cewah.

Kena la berkaliber, berwibawa, berkarisma dan berkebolehan sikit!
positif zai positif! 

^_^

1 comment:

Zul said...

Saya ada MBBS, dan sekarang merupakan pengurus di restoran makanan segera di KL. Gaji + elaun pun boleh tahan, dan tidak lagi menjadi bangkai hidup semasa bertugas dahulu dengan segala makian, cacian, hinaan, umpatan, ugutan extension, ditikam belakang oleh rakan2 HO dan yang baru naik jadi MO, digangbang oleh gerombolan MO dan registrar, diugut dengan medicolegal suit oleh pesakit dan waris dan segala macam barah dan nanah di tempat kerja lama. Diminta senior anda supaya buka mata dan minda, dan tidak bercampur dengan golongan doktor semata mata dan memperlekeh mereka yang memilih jalan selain perubatan setelah graduate. Rezeki tuhan itu amat luas jika anda rajin dan tekun berusaha.Sekian.

Brader Zul.