Kawan-Kawan ^^

Wednesday, November 30, 2011

Sesuka Hati.

Assalammualaikum wbt

Alhamdulillah. Dikurniakan sedikit idea dan sedikit info.

"Tetaplah puas melakukan perbuatan yang baik dan biarkanlah orang lain membicarakan kamu sesuka hati"
(Pythagoras :580-500)

Manjapada kita sebagai pelajar ternyata susah untuk menolak ajakan dari rakan-rakan.
Ajakan keluar makan pada lewat malam
Ajakan menonton wayang dihujung minggu
Ajakan Bermain futsal disaat mempunyai pelbagai tanggungjawab lain
Ajakan yang pelbagai.

Ya. Walaupun terkadang jika kita menolak.
Mungkin rakan-rakan menghormati.
Kita sahaja yang selalu mempunyai tanggapan negatif.

Tapi yang kurang senang dengan kata-kata belakang.
Kutukan.
Dan sebagainya.
Nerd.
Poyo.
dan sebagainya.

Mungkin ini tidak keluar.
Ana just ingin menunjukkan situasi.

Kita sukar untuk menolak.
Kerana?.
Terlalu memikirkan untuk menjaga hati rakan.

Tapi.
Tuntutan ibadah?.
Bukankah belajar itu satu ibadah?

Dan bukankah kita seharusnya mendahulukan diri kita dalam melakukan ibadah?.
Bukankah makruh kalau kita mendahulukan orang lain?.

Jadi bagi ana,
tiada istilah Kiasu.,poyo, dan sebagainya lagi dalam kamus.
insyaAllah.

Kalau kita hendak belajar.
Utamakan diri kita.

Khairul ilmi ma kaanafil khassyah ma'ahu. (sila betulkan kalau ana silap ya.)
Ilmu yang paling baik adalah ilmu yang disertai khassyah.
Kassyah adalah ilmu yang mendatangkan rasa takut kepada Allah disertai dengan mendatangkan keagungan kepada Allah.

Mana nak tahu?.
Dengan ilmu itu maka semakin baik ibdahmu, maka ia benar-benar bermanfaat.
Dan begitulah sebaliknya.

Ok medic.
Alhamdulillah. Tidak kiralah di mana ana belajar sekalipun.
Adalah ilmu yang ternyata nampak keagungan Allah.
Impress.
Setiap kali belajar.

Dalam germinal layers contohnya.
Penciptaan bayi. MasyaAllah.
comlicated sungguh.

Trophoblast,Syncitiotrophoblast,Morula etc.
Memang terlalu complicated untuk difikirkan penciptaannya.
Tetapi ternyata sempurna.

Ternyata ana dan rakan-rakan perbutan sekaliannya beruntung.
Ternyata ilmu yang dipilih tepat dan sesuai hendaknya
Ternyata ini adalah salah satu cabang fardhu kifayah yang telah menjadi fardhu Ain kepada ana.

Dulu kalau belajar.
Ni siapalah pergi kaji dalam-dalam bagai bende kecik-kecik ni!.
Memeningkan kepala aku je nak kene hafal.
Belum tentu pakai pun.
Dah la kene hafal. Ada exam pulak tu.
Dah la exam.
Carry marks pulak tu.
Tension!!.
hahaha.

Ternyata.
Tanggapan selama ini sungguh negatif.
MasyaAllah.

2:155
Surely We will test you with a bit of fear and hunger, and loss in wealth and lives and fruits, and give good tidings to the patient.

Nampak?
Sure tu Allah kata.
Sure.
Dan bila ada perjalanan tu.
Mesti ada ujiannya.
Dan ternyata. Perhargaan buat yang bersabar. insyaAllah

Dalam semua bidang sekalipun.
Menuntut ilmu bukan mudah.



gambar camera ni bila upload dalam blog selalu menguji keimanan -.-
btw.
Sisipan rasa bangga terhadap teman-teman serumah.
Hampir semuanya tahu masak.
dinner nasi ayam yang sedap.
Alhamdulillah.

4 comments:

Lyndaz said...

wah....untuk pic tu.
menarik betul! :)

betul gak kan. baru tersedar lepas kau gtaw kat sini. dahulukan pelajaran before kawan..
u really made d point! thanks.. :))

Muhammad Zaiasraf bin Zainurin said...

thanks. And welcome. =)

WORDS AS A HERALD OF CREATIVITY said...

Salam.Mohon ana nak share link blog anta di fb ana.Just untuk tambah ilmu kepada kawan-kawan lain.

Muhammad Zaiasraf bin Zainurin said...

waalaikummussalam wbt. Silakan. Ilmu yang sedikit ini jika dapat dikongsi. MasyaAllah. Alhamdulillah