Kawan-Kawan ^^

Saturday, December 10, 2011

Busy vs Excuse

Assalammualaikum wbt

In our daily life.
I do believe that there is one day that we feel.
Alhamdulillah. I am satisfied.

But to keep the motion of satisfaction is not easy.
We tend to aim for.
"Hari ni mesti lebih baik dari semalam."
But to achieve is not easy.
Totally.

Always we tried our best to fulfill our time wisely on every day that we gone through.
But still. There will be in our heart.

Macam ada rasa dalam hati.."aku boleh buat lagi baik ni."
Macam ada rasa dalam diri.."kenapa aku buat benda ni"
Macam ada rasa serba salah.
Macam rasa tak kena dengan apa yang kita buat.
Eh ni bukan aku ni..

maybe.
This is exactly what the jinn is trying to do : lead us astray-from our believe and truth.

Buat kita still rasa tak bersyukur dengan kemampuan the were given to us by Allah.

Dunia bagaikan penjara, apabila dengan jelas membuatkan kita kufur nikmat kerana merungut dengan rezeki yang sedikit. Sekecil manapun rezeki adalah anugerah Allah yang harus disyukuri. Kerana sesungguhnya mengharapkan rezeki daripada pekerjaan, kita juga mengharapkan keberkatan Allah.

Ana ada senior yang totally dia boleh buat banyak benda dalam sehari.
Conduct meeting, usrah, meet with people,social
macam balance semua.
And flow study nampak macam relax. Balace.

Macam mana nak jadi seorang Muslim yang macam tu?.
Biar study, ibadah, tanggungjawab, kerja, masyarakat balance.
Weekend always full with activity yang boleh nampak manfaat.

Yes. Ana akui ana ni jenis yang sukar bergaul dengan orang yang ana tak kenal.
Especially muslimat.

And kadang-kadang sampai rasa macam.
Macam mana nak bercakap dengan orang ni?.
Hahaha.

Memang kalau life medic ni.
Ana rasa sejujurnya.
Kalau study je sepanjang masa akan bosan.

Yup. Tests stiap minggu.
Exam yang kerap.
Maintain "lulus"

Mungkinkah boleh balace.
Kesibukan melakukan perkara selain study boleh menjamin ana menjadi doktor yang hebat?.

InsyaAllah kene cuba.
Kene nekad untuk penat sdikit.

Everything is hard before they become easy. Kan? kan?

When we have greater things in our mind, benda lain macam akan terasa mudah.
insyaAllah

Al-Insyirah : 5-6



Btw
Eh..korang..
Kucing sebenarnya nak kena makan berapa kali sehari?.
Tak cukup ke 2/3 kali sehari..
Siap selongkar tong sampah pulak..
Bukan tak bagi makan..
Lagi mahal pada makanan manusia pulak tu kadang-kadang.

Kenapa bila orang lain bagi keropok dia makan.
Bila rumah kami bagi keropok.
Dia buat tak tau.
"pilih jantina betul kucing ni" -.-

rasanya memang fitrah kucing kot.
Kene berdikari..
sebab tu dia selongkar tong sampah
*hahaha..sukahati je ^_^

4 comments:

Icey 'Aisha said...

Assalam, zai. Kucing mcm kite gak kot. Nk snacks all the time. Try bgi biskut kucing or benda2 yg tak heavy sgt. Kittens, lagilah, growing up needs nutrients. Okie, send my regards to those lil cute kitties. :)

Muhammad Zaiasraf bin Zainurin said...

Waalaikummussalam wbt.

Aisya: biskut?..eh?..budak kecik tak elok makan biskut..haha..
IA. kalau diorang faham la ye ^_^

dila said...

assalam..errmm..doktor pet cakap kucing makan 1 kali sehari dah cukup dah..friskies tu bg dlm separuh cawan plastik yg selalu guna kat kantin sek rendah..diorg selalu minta2 nak makan tu perkara biasa..itu apa yg doktor pet cakap laa okies

Muhammad Zaiasraf bin Zainurin said...

waalaikumsalam..eh? agak la..kucing ni mmg manja sket..suka mintak-mintak..kadang2 yang dibagi makan pun tak abis..~

tapi orang selalu salah anggap =(