Kawan-Kawan ^^

Sunday, December 18, 2011

Humble

Assalammualaikum wbt

"Life yang busy starting from now on hopefully will give me benefit during the HO and next."

Kadang-kadang kita rasa diri kita bagus.
Yup.

Tak kira dari aspect pelajaran, speaking, agama etc.
We feel, we are good enough.
To talk to people.
Giving advice.

Tp still kita perlu sampaikan walaupun 1 perkataan yang bermanfaat.
cuba elak riak.

But we did notice that we are actually macam sombong dengan ilmu yang kita ada.
Sombong dengan ilmu yang sedikit.

And we tend to feel.
"Ouh, aku buat ni, itu bla-bla-bla, so aku lagi baik pada orang ni"
"Aku pergi benda ni, so aku baik"

Kenapa perlu ada rasa superior dalam diri?.
Padahal siapalah kita ni.
mmg maybe kadang-kadang boleh di ibratakan macam
"melukut di tepi gantang"
macam.
"ada tu adalah, xde pun orang tak nampak"
Tapi kita still rasa, ouh kita adalah orang paling bagus.
Kenapa?

Kadang-kadang.
Dalam diam kita membuka kelemahan kita kepada orang lain.
Dengan harapan untuk menunjukkan sikap rendah diri.
Tapi, kita tak perasan!
Orang judge kita.
"ouh, mamat ni macam ni rupanya"
"ouh, tak lah hebat mana pun dia ni"

Kita merendah diri sampai menjatuhkan status diri yang kita cuba bina.
Tak perlu sampai tahap macam tu lain kali.

Allah menutup kelemahan-kelemahan kita.
Itu satu rahmat
dan tak perlu kita buka kepada orang lain.

Biarlah kita buka, dengan tujuan untuk improve,
bukan untuk menjatuhkan martabat yang telah dibina.

nasihat dari James Allen,
"jangan biarkan orang lain lebih tahu banyak tentang dirimu. Bekerjalah dengan senang hati dengan ketenangan jiwa, yang membuat kamu menyedari, bahawa muatan fikiran yang benar dan usaha yang benar akan mendatangkan hasil yang benar!"

"ramai orang berasa layak menjadi pemimpin untuk menguruskan bangsanya. Padahal mengurus diri sendiri pun masih belum mampu."
Nauzubillah.

Mungkin, nampak susah nak balance antara rendah diri dengan membuka kelemahan diri.
Mungkin, kita kena belajar sedikit demi sedikit bagaimana.

Improve diri.
Siapalah kita untuk menentukan baik buruk seseorang hamba Allah itu.


Btw.

Alhamdulillah program pengenalan i-Medik Penang berjalan dengan lancar.
Rasa kagum dan iri hati ana selitkan terhadap roomate yang berjaya menganjurkan program yang dengan  masa  hanya 2 minggu. Walaupun sibuk dengan final dan kem and campus activity lain.
Alhamdulillah usaha yang sangat hebat!.
Ana cuma membantu dari belakang sebab juga busy dengan aktiviti lain.

Betul. Bila kita buat kerja di jalan Allah, kita nampak seakan kita mempunyai lebih masa.
Diharapkan mendapat ganjaran dari-Nya.


Kagum dan terkejut.
Banner dan design hanya disiapkan dalam masa 3 hari.
Sedangkan rakan2 lain tempah memakan masa.
memang nampak pertolongan Allah.
Alhamdulillah


Juga program bersama anak-anak di rumah perlindungan hari ini berjalan dengan baik.
Pujian diberikan kepada member batch MD UKM-AUCMS.

maaflah.
Anak-anak kat rumah perlindungan
tak boleh tunjuk muka.
Bahaya.
So, gambar pada jauh je lah eh

1 comment:

mizuki said...

muhasabah diri akak dik... hehehe betol2 akk stuju pndgn kamu... =) moga sama2 cube perbaiki dr yg lemah nie... ^_^