Kawan-Kawan ^^

Tuesday, February 22, 2011

Duit golek-golek

salam..

haa..tgah syok-syok buat tutor group E yang pada tadi aku x dpat-dapat jawapan dia tu...
tiba-tiba..mp3 aku kluar ada 1 lagu ni..
dah lama x play lagu ni..
remaja..U.N.I.C..
old collection actually..
but ntah kenapa arini sengaja aku play folder nasyid..
tukar angin kot..

Remaja

Ingatlah masa depan mu
Janganlah kau terleka
Di usia remaja

haa...dengar tu...
menyesal tak sudah oo bile kita dah ada peluang depan mata...
kita sia-siakan...
macam dah dapat scholar...
or dah belajar kat sekolah best..
but tak buat betul-betul..buat ape kan?
huhuhu
 
rugi-rugi..
korang tau tak?...
aku penah dapat offer Bank Negara Scholar masa form 3..
untuk form 4 n form 5...
dia pilih 10 orang je each state...
so..aku dapat la g interview tuh..
ntah la...aku pon tak tau kenapa aku sengal sangat masa tu...tak buat betul-betul..
speaking pon tak reti sangat masa tuh...
tak da rezeki la kot...
kalau tak dpat rm300 per month during form 4 n form 5..pergh! nak buat ape tu?...
tak pe lah...
pengajaran tu...
 
Gunakanlah masa yang ada

Dengan sebaiknya
Kuatkanlah tekad di hati
Memajukan diri
Tiada kejayaan yang datang
Tanpa usaha yang gigih

Bersusah-susahlah dahulu
Bersenang kemudian
Jadilah warga yang berguna
Pada keluarga, masyarakat jua negara

betulah tu..
kalau tak usaha macam mana nak grab something kan?..
*cakap je pandai aku ni..

but betullah..
"manjaddawajadda"..
who strive..he/she will success kan?

tak ape lah...kita susah masa sekarang..
mana tau...kita menang loteri ke nanti..
*bole ke??..

bnyak la~..
haha..
ni...kejar cita-cita tu...duit tak datang bergolek..
aku penah try cari lepas spm hari tu..nak dapat 600 ke 700 per month pon susah!...
penat kau tau tak..?
ni kan pulak kau nak gaji 4k n above per month starting..
so, start la ape yang patut...

yang penting usaha tu...
Allah tak tengok kat hasil korang...DIA tengok kat usaha...
hasil tu rezeki yang DIA nak bagi kat korang...so, alhamdulillah..


ade bnyak duit bole beli ape???...
mugkin..
boleh beli kehendak..tapi..
duit tak akan dapat penuhi impian..*skati aku je

tak salah nak dream nak duit bnyak-bnyak kan?
coz..dare urself to dream..n dare urself to fulfill it ^^

5 comments:

lyndaz said...

nice2.. ^^

sakinah zaini said...

wah..teringt la kenangan waktu g interview tu..segan,malu semua ada..hu2..nyesal x sudah je..tp,ko ok la..dpt scholar mara..aq?pa&ma jela..ha2..

zaiasraf said...

lyndaz : thanks!

kina : alaa..lepak ah..rezeki masing2..ade hari kau my friend ^^

FatinHusnaKamaruddin said...

eh, a doctor to be too i guess?

zaiasraf said...

fatin : yup :) under mara..
medic gak?