Kawan-Kawan ^^

Tuesday, April 5, 2011

Ready ke Nak Jadi Student Medic??..

Salam wbt...



Renungilah pula kata-kata dari Dr. Nada Abd Azez Mohamed al-Yusfi, dalam kitabnya Ila at-Tobib wa Tolib at-Tib Kaifa Takhdimu al-Islam:

“Sesengguhnya doktor yang hidupnya adalah untuk dirinya sendiri tanpa memikirkan orang lain di sekelilingnya dan tidak meletakkan di hadapannya tujuan dakwah yang menggunung, juga tidak melapangkan masanya sejam sahaja dalam seminggu untuk mempelajari ilmu agama dan menghafaz apa yang patut dari al-Quran, juga tidak memikirkan apa yang perlu dibuat untuk Islam terhadap ilmu perubatan yang dianugerahkan kepadanya, maka keadaannya kadang-kadang banyak rehat, hidup matinya dalam keadaan jiwanya kerdil. Adapun doktor yang berjiwa besar sanggup memikul tugasan yang penat ini, tidak mementingkan urusan tidurnya, waktu rehatnya, berada di atas tilam empuk dan kehidupan yang senang-lenang disamping harta benda yang memuaskan. Sesungguhnya Rasulullah SAW telah memberitahu keadaan sepatutnya dan bersabda kepada Ummul Mukminin Saidatina Khadijah: Telah berlalu masa untuk tidur wahai khadijah. Maka kami ingin menyatakan di sini: Telah berlalu masa untuk kamu tidur dan pejam lelap wahai penuntut-penuntut bidang perubatan!”
haaa...macam mana..ade berani tak kawan-kawan??..
betullah..kita spent berjam-jam lamanya study..ade tak masa for Al-Quran dalam sejam for one week?.
one week korang dapat brapa juzu'?..

kita tgok macam mana Ibn Sina..hafal Quran..buat macam-macam kitab..then buat picagari masa umo 19!
mak ai~..kita umo 19 buat apa??..
markah anatomy pun terkontang-kanting lagi~..
huhu..buat malu je aku ni...
aku akui..aku lemah anat..susah -.-"
ada tips????...
aku study-study gak..tpi time test..susah..or tak paham soklan..ni mesti ada tak kena ni..
kat mana yek?..

and one time i do realize that in the Solusi Magz for this month said..
"tidak sempurna taqwa seseorang sekiranya menyerahkan sekalipun sekecil zarah bahagian kehidupan daripada siri kehidupannya selain daripada Allah"

ya Allah!!.korang perasan tak..dalam Al-Mathurat there is one doa that said..
"ya Allah, janganlah Kau membiarkan nasib kami ditentukan oleh kami sendiri; walaupun kadar sekelip mata atau kadar lebih pendek dari itu"'

selalu je aku cakap macam ni.."owh aku dah study dah benda tu..boleh kot jawab"
ya Allah!!..jahilnya aku~~..i did realized that now...~~
.................................................................................................................

and korang perasan tak..
ni bagi aku la...
bila time nak exam...
or nak something...
baru la terhegeh-hegeh nak baca Quran, nak buat solat hajat..
nak post baik-baik je kat blog...pernah tak??..

huhu..
yelah..bukan nak buruk-buruk kan diri sendiri kat blog cerita kat orang lain..
tapi aku rasa mostly student skrang macam tu...
include aku...

MACAM HIPOKRIT pulak..

but then..
kan Rasullullah pernah cakap..
ada amalan yang kita kena paksa sebelum jadi darah daging..
*thanks to Hlovate for this one..

hurm..
there is always a room for improvement..insyaAllah..

p/s: Alhamdulillah..tadi Kak Ju said that there will be 120 places confirmed places for us to Ireland..Alhamdulillah..our candidates is 124..but now we need to compete for the 2nd interview..

this is due to this interview we will be using our CGPA until final this sem 3..
with our IELTS result must pass band 7..
boleh ke ni??..CGPA tu sngat takut~..anatomy and fizik totally buat aku risau..
alhamdulillah..dengan izin Allah fizik skrang dah rasa senang dah.. =')
tapi anatomy tu memang berat lagi bagi aku..tak tahu macam mana yang baca smcam lepak je..boleh score gila2..kene tgok balik tu zai mana silap kau...insyaAllah..

tapi, all in all aku happy sangat-sangat with this news..alhamdulillah..

hopefully kitorang ramai-ramai going to Ireland this coming September...insyaAllah...aminn~..

kadang-kadang tu terasa jugak..when receive comments and massages like..
"hi, im seniors from Galway..hope to see u here."
"we are hoping u to be our juniors next.."
and dapat invitation warga Galway and Cork siap..
rasa cam nak nangis lak..huhu..lepas ke tak..lepas ke tak ni..malunya kat seniors ni...
haisy..

insyaAllah...may Allah be with us..aminn..insyaAllah..

10 comments:

Firah Ibrahim said...

gud luck zai..sma2 kita strive 4 da best..

arin ahim said...

walau apa pun tjadi, inshaAllah Allah akan sentiasa bersama hambaNya...

tak terfikir pun pasai bnde ni.

Muhammad Zaiasraf bin Zainurin said...

mus : thanks a lot =) insyaAllah..eh aku dngar kau masuk hospital?.

arin : thanks sebab follow :)
insyaAllah..aminn..yakin with that one..:)

Norain Ishak said...

ya betul.
zaman sengal dulu,selalu je rasa macam, "okey dah khatam dah buku ni,mesti boleh jawab betul semua,"
but, as time passed by, bila duduk dalam exam hall and rasa takde idea nak jawab, baru lah sedar bahawa, Allah jugak la yang tentukan kita boleh jawab ke tidak, dia nak bagi kita ingat apa yang kita belajar tu ke, nak bagi kita ilham ke tidak.

Muhammad Zaiasraf bin Zainurin said...

yup..test ni nasib baik ada tiap-tiap minggu..ada jugak masa nak sedar. alhamdulillah..

Ihsan said...

wahh. Klu dpt, (InsyaAllah dpt),
biler akan flynyer?

Nur Izzati Aisyah Binti Azhar said...

salam. zai. thnks. sgt bgus.
dh bookmark dh ni tau.hehe. all the best for u.

Muhammad Zaiasraf bin Zainurin said...

ihsan : insyaAllah this coming september..doakan :)
btw kau mintak scholar ape bro?..

zati : wsalam wbt..thanks :)

syazwanizr said...

ouh. ade interview lagi ke pasneh?good luck banyak-banyak

Muhammad Zaiasraf bin Zainurin said...

yup..2nd interview~~..thanks wani :)