Kawan-Kawan ^^

Wednesday, April 27, 2011

Who Are You to Talk With Me?!!!!...

Assalammualaikum wbt..

did u ever heard someone talk to you like this...
who are you to talk with me??...

kalau aku orang cakap macam tu..memang la nak makan pelempang namanya..
geram kot!!..bajet gila orang yang cakap macam tu..

there is once when i was in form 4..
ada la sorang mamat ni..Jurulatih camping conducted in 2008..
cerita dia macam ni..
dia ajar kitorang coordinate system..for the map..using the real map from the army..so it is very specific compared to geog that we learned masa form 3..
but sama je sebenarnya..cuma detail sikit..

my group masa tu was..bole katakan budak2 yang biasa-biasa..i mean..diorang tak faham lagi coordinate system..so, aku ajar la diorang...sebab mamat ni langsung tak pandang pun kitorang sangat..mcam kitorang ni bangang sangat je..

then..dia ade buat some quiz..semua among one school ni je jawab semua..
aku pun tak faham..kenapa orang yang macam ni perlu dilebih-lebihkan..

until one part..aku jawab one coordinate...then dia salahkan jawapan aku..and gelakan depan budak2 that school...then aku jerit..."woi, geog aku A la..tak payah la gelakan answer aku!.."

then dia pandang aku...
"geog kau A??..kau ingat aku heran?..kau tahu aku siapa??...aku datang sini free of charge..! aku pegawai bank kat CIMB tu..kau siapa??..spm aku gred 1..kau A geog apa?..pmr?...tak payah la nak belagak sngat~"
then ade la lagi dia bebel apa aku dah lupa..

erk..telan air liur kejap aku mamat tu ckap macam tu..

then petang tu...they find out that..coordinate aku bg lagi tepat~..and coordinate mamat tu still bole diterima
-.-"
then malam tu aku kene denda sebab tak hormat facilitator..
semua orang pandang kot...smpai urusetia negeri semua panggil..include orang atasan semua..
aku kesah apa~!

tapi perlu ke orang yang macam tu when u teach something?..lebihkan certain students..and certain groups of people..diorang tak tahu ke orang lain pun bagus jugak?..

kenapa when we reached certain levels..we forgot who are we before??...
why u want to show that you are good and u want to decriminate others?...

sebab benda ni terjadi bnyak kali...
aku pernah kena denda jerit dekat padang kawat...in front of hundreds of people..jerit dekat wall climbing punya stone uh..."WOI DINDING, AKU TAK BODOH...KAU YANG BODOH..!!!"

this case serius aku tak akan lupa sampai bila2..padahal that camp when i was in standard 5!!..
and benda tu was a leadership camp..
sebab aku tak setuju dengan Ketua Pengarah-apa-entah punya idea..and i gave my idea..
sebab TICK TACK TOE je pun!!...dia bole denda budak darjah 5 macam tu sekali~
nama pun leadership camp..how come leader cannot give opinion??...haisy~~

huh!...
kenapa kan??..
memang...when we reach certain levels we tend to forget...
and tend to feel that we are good enough..nauzubillah..



how we need to find someone who will
contribute for a good idea among us.??
my father always said, "be the best among the best"
insyaAllah.
we need to come out and let our voices being heard =)
baru la best..

aku cakap bende ni sebab..
aku tengok..in our college sendiri..

orang atas selalu said.."I want to see Mr.President. I dont talk with normal people"
mak ai~~...

and ada gak certain lecturers yang..if they dont agree with your statement..they just say...no you wrong!!!...
idea yang bercanggah with his/her idea is consider as wrong..why??????????...

aku tertarik dengan my english lecturer...
we are in the process of learning..
so, there is not a fault if we learn from the others...include someone who is younger than us...

tapi betullah...
there is way..how u need to discuss with your teachers..if they are wrong..
and memang betul..there is level among us..that we need to accept it..
yang tak bole cpat melenting la sebab that part..

sebab manusia itu hanya sama dari segi hak-hak dan kewajipan ketuhanan..but..
we are different in term of  Knowledge, Skills..

“Dan masing-masing orang memperoleh darjat-darjat (seimbang) dengan apa yang dikerjakannya” (QS. Al An’am: 132).


so, semua orang ade special dia tersendiri...and he/she have their own knowledge that we might be lack of..

and aku still kene accept ke fact that 1 or 2 marks different on anatomy quiz will determine you are really good or bad??..huh..-.-"

tapi alhamdulillah..markah anat aku x pernah lagi fail setakat ni..
and ok je marks stakat ni..and hoping it will be continue next..insyaAllah..
hoping for good carry marks for this sem on anatomy ye zai =P
hehehe

ok..

“Adakah sama orang-orang yang mengetahui dengan orang-orang yang tidak mengetahui?” (Az Zumar: 9).

i think we should take few minutes and look at ourselves..maybe we may share what we have..and we may find what we dont have..

dont ever think that you are smarter than others..there is always someone who are smarter than you everywhere..and you need to improve in all aspects of life...insyaAllah..

quote for myself and others.. =)

p/s : learning to respect others opinion..

7 comments:

Nn said...

betul2 zai. mcm org slalu ckp, never look down on any1 unless you're helping them up rite? :)

rashidah said...

Along...., mak setuju dengan apa yang abah selalu cakap..."be the best among the best"...., Along buktikan lah dan mak harap ianya akan berterusan disamping belajar menghargai idea dan pendapat insan lain kerana hidup ini pelbagai dan oleh sebab itu, banyak cabang dan rantingnya untuk menyokong agar pohon itu tetap berdiri dengan kukuh dan bukannya sekadar mengharapkan akarnya.., salam sayang dari mak.

Afiqah Azman said...

GO ZAI !!!!
and chill :)

syazwanizr said...

like!!!!!!!!!!

Muhammad Zaiasraf bin Zainurin said...

nn : yup..never look down to others :)

mak : insyaAllah..aminn..salam sayang jugak.. =D

afiqah : yeah :) chill..

wani : hahaha..thanks :)

maskmania said...

i agree with u zai (:

Muhammad Zaiasraf bin Zainurin said...

maksmania : thanks :) bukan senang orang hebat nak agree with my opinion yg tak seberapa ni =')