Kawan-Kawan ^^

Friday, January 21, 2011

on and onwards!!!!!!!!!!.......

Wahai saudaraku...janganlah kau membanding-bandingkan diriku dengan insan lain, sesungguhnya Allah tidak menyukai hambaNya mempersoal mengenai keburukan mereka. Kiranya engkau membenci kemaksiatan, tugasmu adalah membawa mereka berhijrah dan tidak sesekali berhujah untuk menyemarakkan lagi hati mereka.

haa..bila terbace bende ni..baru aku terpikir balik diri aku..
aku suke compare-compare kan orang..ye lah..bila aku tengok je budak ni smoke ke..aku terus assume jahat..ngaa..mane ade cam2..ok je diorang...baik je padahal..tu la dulu kawan2 aku..lepak2 ngan mat-mat moto..tapi lepak je ah..bukan buat ape pon..time g surau diorang g jugak..bukan tak g surau..aku tengok..diorang g surau time isya'..kat tempat aku ah..
tapi skang bila aku tgok je gaya someone uh..aku terus assume..ouh budak ni xnampak macam budak baik pon..ngaa..

mase study week aku lepak ah ngan sorang mamat ni..nampak macam jahat je..haha..sorry bro..but then, dia la yang ajar aku math at last..gempak kot..

lepas tu aku tgok..budak2 ni smua ade kelebihan masing2..smua skang nampak berusaha..walaupon mse study dok gelak-gelak..tapi final score gak..sempoi..orang camni la nak tabik..

kadang2 tuh..bila kita dah study..dduk atas meja sampai 2 ke 3 pagi..lepas tu buat solat hajat..bace Quran selalu..lepas tu g surau*memang hipokrit habis la bende ni..time exam je buat...kadang2 sampai tertidur atas meja..habis basah notes lepas tu..*selekeh!..haha..betulah..lepas tu...be nice to all..
kadang2 bende tu korang rase macam buat2 kan?..
tapi aku penah dengar..
kan ade amalan yang kita kene paksa before jadi darah daging..so, x salah la kan?..

Lepas tu..kadang2..bila kita berusaha..kita x dapat..kita selalu salahkan takdir...kenapa kita x dapat macam orang lain dapat?..tengok orang lain...xlah pergi surau..xlah study gile2..xlah tension2..tido je bnyak..lepas tu score...
mungkin, Allah nak kita berusaha lebih gigih lagi...dia xnak kita kecundang n selalu berpuas hati ngan ape yang kita dapat..ade hikmah..

Then kita give up..malas nak berusaha...mana boleh macam tu..
walau berapa bnyak kali pon kita jatuh kita kena la bangun balik...walaupon kita xdapat ape yang kita nak..kita kena la usaha lagi..
kan..pepatah arab ade kata..
"man jadda wa jada"
siape berusaha dia berjaya..Allah tak tengok kepada hasil seseorang itu...Allah tengok macam mana usaha yang dia lakukan..

Everybody have their own great and weakness..we are human.. tapi jangan lah take bnde ni as bnde untuk malas berusaha pulak..ade mase lagi..=)

2 comments:

Anonymous said...

stop being a judgmental person. go3!

ingat ni selalu, "what goes around comes around. what u think about other people, other people will think exactly the same way."

menilai tu kerja Tuhan. kita hamba, buat cara hamba :)

zaiasraf said...

macam penah tgok je komen last uh... :)
nway, thanks a lot :D